Η ανακοίνωση του Ομπάμα για την άμυνα των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση του Ομπάμα για την άμυνα των ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες την εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και νέα μέτρα για το κλείσιμο του στρατιωτικού κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, κατά τη διάρκεια μακράς ομιλίας του που ήταν αφιερωμένη στην αντιτρομοκρατική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από το βήμα του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε νέο μνημόνιο το οποίο προβλέπει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι ΗΠΑ θα μπορούν να προσφεύγουν σε αεροπορικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εξωτερικό.

Το κείμενο προβλέπει ότι τα πρόσωπα που θα αποτελούν στόχο αυτών των επιδρομών θα πρέπει να συνιστούν “άμεση” απειλή κατά των Αμερικανών και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται μόνον εάν δεν είναι εφικτή η σύλληψη του υπόπτου.

“Η προσφυγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς…Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τέτοια πλήγματα , εάν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης”, είπε ο αμερικανός πρόδρος.

“Πριν από την πραγματοποίηση μίας επιχείρησης, πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί”, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, παραδεχόμενος ότι πρέπει να σταθμίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων με τον κίνδυνο πρόκλησης θυμάτων από σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

“Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε στη στρατιωτική βία παντού όπου ριζώνει μία εξτρεμιστική ιδεολογία. Και απουσία μίας στρατηγικής που θα περιόριζε τον εξτρεμισμό στην πηγή του, ένας αέναος πόλεμος, μέσω των μην επανδρωμένων αεροσκαφών, με κομάντος ή στρατιωτικές επεμβάσεις, θα ήταν εξαρχής χαμένος”, προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα διευρύνοντας πολιτικά το πλαίσιο της συζήτησης επί της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα του Γκουαντάναμο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ήρε το μορατόριο για τη μεταφορά κρατουμένων από το κέντρο κράτησης της αμερικανικής βάσης στην Υεμένη, προειδοποιώντας ότι οι φάκελλοι των κρατουμένων θα εξετασθούν ένας προς έναν.

Τη στιγμή που οι 103 από τους 166 κρατουμένους που παραμένουν στο Γκουαντάναμο βρίσκονται σε απεργία πείνας, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, επανερχόμενος σε μία δέσμευσή του κατά την προ της πρώτης θητείας του προεκλογικής εκστρατείας, ως προς την εκπλήρωση της οποίας συνάντησε την αντίσταση του Κονγκρέσου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα ορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο ο οποίος θα επιβλέπει την μεταφορά των κρατουμένων και κάλεσε το Πεντάγωνο να ορίσει τοποθεσία επί του αμερικανικού εδάφους όπου θα διεξαχθούν οι έκτακτες στρατιωτικές δίκες των κρατουμένων που θα παραμείνουν κατηγορούμενοι.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια του Κογκρέσου για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, αναγνωρίζοντας ότι τα πολιτικά θέματα που ανακύπτουν είναι δύσκολα.

Σύμφωνα με τον νόμο του Δεκεμβρίου 2010, απαγορεύεται κάθε μεταφορά κρατουμένου από το Γκουαντάναμο στο αμερικανικό έδαφος, ενώ παράλληλα η επιστροφή στη χώρα καταγωγής υπόκειται σε αυστηρούς όρους, όπως η ικανότητα των αρχών να ελέγξουν τις δραστηριότητες των πρώην κρατουμένων και η παρεμπόδιση εμπλοκής τους σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες.

“Ομως η Ιστορία θα είναι αυστηρή επί αυτής την πλευρά του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και επί εκέινων που δεν θα έχουν κατορθώσει να θέσουν τέλος” στην κατάσταση αυτή, προειδοποίησε ο πρόεδρος Ομπάμα, η ομιλία του οποίου διακόπηκε επανειλημμένως από διαδηλώτρια της οργάνωσης “Code Pink”, η οποία τελικά αποβλήθηκε από την αίθουσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.