H E.E ζητά την ταχεία ανάπτυξη ταξιαρχίας επέμβασης στο Κονγκό

H E.E ζητά την ταχεία ανάπτυξη ταξιαρχίας επέμβασης στο Κονγκό

  Την ταχεία ανάπτυξη της ταξιαρχίας επέμβασης του ΟΗΕ επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση των ένοπλων οργανώσεων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον.

  Η Άστον «ζητεί την ταχεία ανάπτυξη της διεθνούς ταξιαρχίας επέμβασης και καταδικάζει κάθε απειλή εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη ΛΔ Κονγκό», υπογράμμισε σε ανακοίνωση.

  Η ταξιαρχία επέμβασης του ΟΗΕ θα είναι έτοιμη σε «έναν με δύο μήνες», ανακοίνωσε χθες στην Γκόμα, τη στρατηγική πόλη του ανατολικού Κονγκό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

  Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η συγκρότηση της δύναμης αυτής ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  Η ταξιαρχία αυτή αναμένεται να ενισχύσει την Αποστολή Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό (Monusco), τη μεγαλύτερη στον κόσμο με 17.000 άνδρες και αρμόδια για την προστασία των πολιτών.

  Η Monusco, διαθέτοντας εντολή να προχωρεί σε επιθέσεις, έχει στόχο την καταπολέμηση και τον αφοπλισμό των ένοπλων οργανώσεων στο ανατολικό Κονγκό – με μεγαλύτερη το Κίνημα της 23ης Μαρτίου (Μ23).

  Οι εκ νέου μάχες μεταξύ του στρατού και του Μ23 που αλληλοκατηγορούνται για την επανάληψη των εχθροπραξιών σημειώνονται, ενώ η πρώτη δύναμη της ταξιαρχίας -που συγκροτείται από 3.000 στρατιώτες από την Τανζανία, τη Νότια Αφρική και το Μαλί- άρχισε να φθάνει στη Γκόμα στις 13 Μαΐου.

  Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγορούν τη Ρουάντα και την Ουγκάντα ότι στηρίζουν το Μ23, κάτι που οι δύο γείτονες της ΛΔ Κονγκό διαψεύδουν.

  Όπως προβλέπει συμφωνία-πλαίσιο του ΟΗΕ που υπογράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στην Αντίς Αμπέμπα, 11 αφρικανικές χώρες, μεταξύ τους η Ρουάντα και η Ουγκάντα, δεσμεύτηκαν να μην στηρίξουν καμιά ένοπλη οργάνωση στο ανατολικό Κονγκό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.