Γενς Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία θα καταβάλει υψηλό τίμημα αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας»

«Οι προθέσεις της Ρωσίας δεν είναι σαφείς»

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία θα καταβάλει υψηλό τίμημα αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησαν σήμερα Τρίτη πως οποιαδήποτε νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα έχει «σοβαρές συνέπειες».

Η προειδοποίηση από τις ΗΠΑ έρχεται την ώρα που υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις προθέσεις της Μόσχας που συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ενημερώσει του 29 ομολόγους του για την εικόνα που έχουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του Έντγκαρς Ρίνκεβικς στη Ρίγα πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου, ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία για τις «ασυνήθιστες» τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

«Ενδεχόμενες ενέργειες κλιμάκωσης από τη Ρωσία θα είναι μεγάλη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και για τη Λετονία και ενδεχόμενη νέα επίθεση θα προκαλούσε σοβαρές συνέπειες» δήλωσε.

Ανησυχία στη Δύση έχει προκαλέσει η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία

Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δύο φορές φέτος έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση. Τον Μάιο, τα ρωσικά στρατεύματα εκεί έφθαναν τις 100.000, στον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών από την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους.

Η Μόσχα απορρίπτει ως εμπρηστικές τις υπόνοιες ότι ετοιμάζεται για επίθεση, λέει ότι δεν απειλεί κανέναν και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός της να αναπτύξει στρατεύματα όπως επιθυμεί.

«Οι προθέσεις της Ρωσίας δεν είναι σαφείς»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά δήλωσε πριν από τις συνομιλίες πως οι προθέσεις της Ρωσίας δεν είναι σαφείς.

«Βλέπουμε δυνάμεις ενισχυμένων ικανοτήτων, βλέπουμε μονάδες τεθωρακισμένων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και βλέπουμε ετοιμοπόλεμα ρωσικά στρατεύματα δεκάδων χιλιάδων ανδρών», είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λίγο προτού μπει στην αίθουσα των συνομιλιών, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι «απρόκλητη και ανεξήγητη» και κάλεσε τη Μόσχα να δείξει διαφάνεια και να μειώσει την ένταση στην περιοχή.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε πως η Ουκρανία είναι ένας «υψηλής αξίας» εταίρος του ΝΑΤΟ και πως «η συμμαχία θα προσφέρει εκπαίδευση, ικανότητα και δέσμευση στο Κίεβο, αλλά είναι σημαντικό να διακρίνουμε ανάμεσα στην Ουκρανία και τους συμμάχους των Βαλτικών χωρών που απολαμβάνουν τις αμοιβαίες εγγυήσεις άμυνας ως μέλη του ΝΑΤΟ».

«Η Ρωσία θα καταβάλει υψηλό τίμημα αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας»

Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας, και η Δύση έχει δείξει ήδη ότι μπορεί να διαχειριστεί οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας.

«Θα υπάρξει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει πάλι βία εναντίον της ανεξαρτησίας του έθνους, της Ουκρανίας» είπε.

«Έχουμε διαφορετικές επιλογές και έχουμε δείξει στην πορεία των χρόνων, στις αντιδράσεις στην προηγούμενη χρήση από τη Ρωσία στρατιωτικής βίας εναντίον της Ουκρανίας, ότι μπορούμε να συντηρήσουμε βαριές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, πολιτικές κυρώσεις» δήλωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Και επίσης το γεγονός πως έχουμε αυξήσει την παρουσία μας εδώ στην περιοχή, τόσο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όσο και στην περιοχή της Βαλτικής, στον αέρα ή στην ξηρά και στη θάλασσα, είναι μια ευθεία αντίδραση στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» συμπλήρωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.