Ο Χαλίφα Χαφτάρ για δεύτερη φορά στο Ισραήλ μέσω Κύπρου και η Άγκυρα σε νευρική κρίση

Ο Χαλίφα Χαφτάρ για δεύτερη φορά στο Ισραήλ μέσω Κύπρου και η Άγκυρα σε νευρική κρίση

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ο ηγέτης της πολιτοφυλακής της Ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ επισκέφθηκε το Ισραήλ ,για να προωθήσει την προεδρική του υποψηφιότητα στις εκλογές στη Λιβύη, γράφει η Jerusalem Post.

Το ιδιωτικό τζετ του Χάφταρ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ (αφού πρώτα έκανε σύντομη στάση στην Κύπρο), γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βρισκόταν μέσα στο γνωστό πλέον Dassault Falcon 900 του Χαφτάρ που έμεινε για δύο ώρες στο Τελ Αβίβ, ούτε με ποιους έγινε η συνάντηση.

Ο στρατάρχης της Κυρηναϊκής υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ξεκίνησε τη στρατιωτική εκστρατεία τον Απρίλιο του 2019 για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Λιβύης.

Μετά την κατάπαυση του πυρός ο Χαφτάρ , έχει θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη.

Την τελευταία εβδομάδα και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης , Αμπντελχαμίντ Νταμπάιμπα συναντήθηκε επίσης στην Ιορδανία με τον διευθυντή της Μοσάντ , σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία διέψευσε πάντως ο Λίβυος ηγέτης. «Αυτό δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί στο μέλλον, η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη για την παλαιστινιακή υπόθεση».

Οι εκλογές ήταν να διοργανωθούν στις 24 Δεκεμβρίου ,αλλά αναβλήθηκαν για οργανωτικούς λόγους για τις 24 Ιανουαρίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα αναβληθούν ξανά, αλλά όλοι οι υποψήφιοι προσπαθούν να λάβουν διεθνή στήριξη και ενόψει μιας πιθανής νέας κυβέρνησης.

Ο Χάφταρ είχε συναντηθεί στο παρελθόν με μέλη της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών: ζήτησε στρατιωτική βοήθεια που δεν έφτασε όμως ποτέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Λιβύη και το Ισραήλ επί του παρόντος δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά, σύμφωνα με τη Haaretz, ο Χάφταρ υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία αναγνώρισης παρόμοια με αυτή που πραγματοποίησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο πέρυσι – τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ υπό τις ΗΠΑ- με αντάλλαγμα «στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια» από το Ισραήλ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.