«Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο»

Σε μια δήλωση που αντικατοπτρίζει το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας προχώρησε πριν λίγο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέιν Ψάκι.

Όπως ανακοίνωσε η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μπορεί να συμβεί σ οποιαδήποτε στιγμή, όταν ρωτήθηκε για το αν ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μειωθεί ή όχι.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη στο Κίεβο όπου θα έχει συναντήσει με την ουκρανική ηγεσία πριν όμως θα έχει συνάντηση με το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην οποία θα εφίστήσει την προσοχή στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της οποίας τόνισε τη σημασία του να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία και κοντά σε αυτήν, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την ‘ακλόνητη’ δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Συνάντηση Μπέρμποκ – Λαβρόφ: Ούτε που γύρισε να κοιτάξει την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών ο “γερόλυκος” της ρωσικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ σε βάλτο έχουν οδηγηθεί όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης η οποία έχει ξεκινήσει χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά επειδή «έπρεπε» να ξεκινήσει.

Η καθυστέρηση μιάμισης ώρα στην κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Γερμανίας αποτελεί ένδειξη του πόσο βαριά ήταν η ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στον μακροβιότερο υπουργό Εξωτερικών στην Ευρώπη Σεργκέι Λαβρόφ και τη νέα και νεαρή ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία, όταν εκείνος αναλάμβανε το πηδάλιο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής το 2004, εκείνη πήγαινε ακόμη σχολείο.

Αλλά και η ατμόσφαιρα στη διάρκεια της συνέντευξης ήταν παγωμένη.

Ο Λαβρόφ δεν ξέφυγε μεν από τους κανόνες ευγένειας, αλλά δεν ανέφερε ούτε το όνομά της και έκανε εμφανείς προσπάθειες να μην την κοιτάξει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την πολιτικό των Πρασίνων να αναφέρει από την πρώτη στιγμή και μετά τις εισαγωγικές δηλώσεις Λαβρόφ ότι υπάρχουν μεγάλες και εν μέρει θεμελιακές διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική από τον διάλογο.