Έκρυθμη η κατάσταση στην πλατεία Ταξίμ

Έκρυθμη η κατάσταση στην πλατεία Ταξίμ

Πνιγμένη στα δακρυγόνα είναι η πλατεία Ταξίμ, με δεκάδες διαδηλωτές να έχουν τραυματιστεί από την βάρβαρη καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ορισμένοι «απάντησαν» με βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μεταδίδονται μέσα από τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης, περίπου 41 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα-Τρίτη από τις αντλίες νερού και τις πλαστικές σφαίρες των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα το Twitter κατακλύζεται από μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές, ενώ οι τελευταίοι αναρτούν tweets όπως «πεθαίνουμε στην πλατεία Ταξίμ», «αντλίες νερού και δακρυγόνα χτυπούν τους συγκεντρωμένους», «η πλατεία είναι γεμάτη δακρυγόνα παρότι πέφτει το σκοτάδι», με τους περισσότερου χρήστες του δημοφιλούς ιστότοπου να χαρακτηρίζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα».

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία-σύμβολο της τουρκικής «επανάστασης των δέντρων», παρά τις απαγορεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης.  

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Ερντογάν έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των συρμών μετρό, έχει διακόψει τη κυκλοφορία λεωφορείων, τα δρομολόγια πλοίων, αλλά και όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς με προορισμό την πλατεία Ταξίμ, όμως οι διαδηλωτές συρρέουν από όλους τους δρόμους.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα η αστυνομία έκανε έφοδο σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με σκηνές των διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας αντλίες νερού υπό πίεση και δακρυγόνα.

Η αγριότητα των Τούρκων αστυνομικών δε σταματά ούτε μπροστά σε άνθρωπο με κινητική αναπηρία. Σοκάρει η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και απεικονίζει άνδρα καθηλωμένο σε αμαξίδιο να δέχεται επίθεση από αντλία νερού.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του τουρκικού ιατρικού συλλόγου, Αχμέτ Οζντεμίρ Ακτάν, καταγγέλλει τη χρήση δακρυγόνων, δηλώνοντας πως πρόκειται για «χημικά όπλα που δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για να βασανίζονται οι πολίτες».

Η δήλωσή του Ακτάν έρχεται μετά τις πληροφορίες για τουλάχιστον δώδεκα τραυματίες από πλαστικές σφαίρες αστυνομικών. 

Σαφές μήνυμα στους διαδηλωτές για τερματισμό των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας απευθύνει ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή».

«Τα επεισόδια αποτέλεσαν μια δοκιμασία για τα μέσα ενημέρωσης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κύκλων του κεφαλαίου. Είναι γνωστό πλέον, με μια πλευρά τάσσεται ο καθένας. Ήταν πολύ καλή ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς» σχολίασε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, 

«Λένε ότι οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ είναι αθώες, δημοκρατικές και οικολογικές. Δεν είναι έτσι» είπε, προσθέτοντας ότι «οι βανδαλισμοί στην Άγκυρα εμπνεύστηκαν από το Γκεζί».

Έκανε λόγο για κατάληψη στο πάρκο και υποστήριξε ότι «οι διαμαρτυρίες στο πάρκο είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται συστηματικά». 

«Κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το πρόσχημα και επιχειρούν να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας» είπε και τόνισε ότι «οι διαμαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κύκλους του κεφαλαίου, από το λόμπι των επιτοκίων και περιθωριακές ομάδες».

Αναφερόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, είπε πως «μιλούν για ελευθερίες, αλλά έχουν παραβιάσει την ελευθερία άλλων» και υπογράμμισε την «οικονομική ζημία που προκλήθηκε για τον τουρισμό και τα καταστήματα της περιοχής, προσθέτοντας δηκτικά μάλιστα «εκτός από αυτούς που πουλάνε μπίρες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.