Δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων στη Βραζιλία

Δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων στη Βραζιλία

Η Βραζιλία συνεχίζει να βρίσκεται σε αναταραχή, με την αστυνομία να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο στα αστικά κέντρα.

Μπορεί η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, να παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν πολλά αλλά φαίνεται πως δεν έπεισε τους πολίτες. Και η Βραζιλία «βούλιαξε» από τις διαδηλώσεις για δεύτερο βράδυ. 

50.000 άνθρωποι βγήκαν το βράδυ στους δρόμους του Σάο Πάολο, με τα επεισόδια να είναι και αυτή τη φορά μέρος των διαδηλώσεων. 

Μια ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σ’ ένα βαν αναμεταδόσεων του τηλεοπτικού καναλιού TV Record και σ’ ένα τραπεζικό κατάστημα κοντά στο δημαρχείο. 

Προηγουμένως διαδηλωτές είχαν σπάσει τις βιτρίνες ενός κτιρίου και η αστυνομία είχε αποσυρθεί μέσα σ’ αυτό. Είχαν επιχειρήσει επίσης να μπουν μέσα στο δημαρχείο, αλλά οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Καταστήματα λεηλατήθηκαν και συνθήματα γράφτηκαν στην προσφάτως ανακαινισμένη πρόσοψη της Όπερας.

Οι διαδηλωτές χωρίστηκαν μπροστά από το δημαρχείο. Το μεγαλύτερο μέρος τους συνέχισε ειρηνικά προς τη λεωφόρο Παουλίστα.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε περίπου τριάντα μικρότερες πόλεις, όπως το Σάο Γκονσάλο κοντά στο Ρίο, όπου διαδήλωσαν 5.000 άνθρωποι, ή το Ζουαζέιρο ντο Νόρτε (βορειοανατολική Βραζιλία), όπου 8.000 διαδηλωτές εμπόδισαν τον δήμαρχο της πόλης να βγει από ένα τραπεζικό κατάστημα, αλλά επίσης τις πόλεις Μανάους και Φλόριανόπολις. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Μπέλο Οριζόντε, όπου η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή.

Η Ρούσεφ είχε υποσχεθεί το πρωί από την Μπραζίλια ότι θα “ακούσει προσεκτικά” τις θεμιτές διεκδικήσεις των 250.000 διαδηλωτών που βγήκαν τη Δευτέρα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, την ώρα που διεξάγεται το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, η πρόβα τζενεράλε για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το καλοκαίρι του 2014. 

“Η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή σήμερα”, τόνισε η Ρούσεφ στην ομιλία της. “Το μέγεθος των χθεσινών διαδηλώσεων δείχνει την ενέργεια της δημοκρατίας μας, τη δύναμη της φωνής των δρόμων και την ευγένεια του πληθυσμού μας”.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βραζιλίας συναντήθηκε με τον προκάτοχο και μέντορά της, Λουίς Λούλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φόλια ντε Σάο Πάολο, παρόν στη συνάντηση ήταν και ο δήμαρχος Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος είναι επίσης στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων (PT).

Θέμα της συνάντησης ήταν το πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πίσω και να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, σύμφωνα με τη Φόλια.

Εκτός από τις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων ή του μετρό, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης για τις κολοσσιαίες δαπάνες (11 δισεκ. ευρώ) που έχει αναλάβει η χώρα για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες όπως αυτή της υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.