ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ανησυχία στην Ευρώπη για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ανησυχία στην Ευρώπη για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης, για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που κοστίζουν την ζωή χιλιάδων ασθενών,τόνισαν οι επιστήμονες, στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων που έγινε στο Βερολίνο.

Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην μόλυνση από το βακτήριο Κλωστηρίδιο Ντιφίσιλε, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει διασπαρθεί και στην κοινότητα. Ειδικότερα η μόλυνση από το Clostridium Difficile αποτελεί την πρώτη αιτία εμφάνισης διάρροιας από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στις βιομηχανικές χώρες.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς διατρέχουν έως και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο ή εντός ενός μηνός από τη μόλυνση. Επιπλέον το βακτήριο έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλα τα συστήματα υγείας, καθώς εξαιτίας του μπορεί να παραταθεί η νοσηλεία των προσβεβλημένων ασθενών κατά 1 – 3 εβδομάδες, με ένα πρόσθετο κόστος που μπορεί να ανέλθει έως και στις 14.000 ευρώ.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι μελέτη που διεξήχθη σε 118 νοσοκομεία στην Ισπανία η οποία έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ασθενών με Κλωστηρίδιο Ντιφίσιλε δε διαγνώστηκαν καθόλου ή διαγνώστηκαν λανθασμένα.

Το 2012 ξεκίνησε η EUCLID, η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή επιδημιολογική μελέτη για το βακτήριο στην οποία συμμετέχουν είκοσι χώρες της Ευρώπης η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια ελέγχου αυτής της οδυνηρής και μερικές φορές, απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης.

Η μελέτη συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου (UK), από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Mark Wilcox, με την υποστήριξη του συμπροέδρου της μελέτης, Καθηγητή Ed Kuijper, καθώς και από τη Βασική Ομάδα της EUCLID.

Όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Mark Wilcox στο Real.gr τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης. Σύμφωνα με τον καθηγητή όταν ένας ασθενής παρουσιάζει διάρροιες για μεγάλο χρονικό διάστημα ειδικά εάν έχει προηγηθεί νοσηλεία του θα πρέπει να κάνει εξέταση για Κλωστηρίδιο Ντιφίσιλε.

Σημειώνεται ότι το βακτήριο έχει μεγάλη συχνότητα σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός ατόμων μεγάλης ηλικίας όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Επιπλέον η σχολαστική τήρηση των συνθηκών υγιεινής αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την διασπορά του βακτηρίου μέσα στα νοσοκομεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.