ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ένας στους πέντε κατοίκους κατέχει παράνομα όπλο

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ένας στους πέντε κατοίκους κατέχει παράνομα όπλο

Ένας στους πέντε κατοίκους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατέχει παράνομα όπλο από την περίοδο του πολέμου στη χώρα κάτι που σε συνδυασμό με τα σημαντικά ποσοστά πλεονάζοντος στρατιωτικού οπλισμού αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας, τόνισε ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ στη Βοσνία, Γιούρι Αφανασίεφ. 

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχουν περίπου 750.000 παράνομα όπλα, ανέφερε ο κ. Αφανασίεφ σε πρόσφατη ομιλία του σε υπουργική διάσκεψη για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο πλαίσιο προσέγγισης της Βοσνίας με την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία πρόσθεσε ότι σε στρατιωτικές αποθήκες ανεπαρκώς εξοπλισμένες και με ελλιπή μέτρα ασφάλειας φυλάσσεται μεγάλος αριθμός όπλων, τα οποία οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταστρέψει. 

Ο κ. Αφανασίεφ κάλεσε τις βοσνιακές αρχές να υπογράψουν τη Συνθήκη για το εμπόριο όπλων που υιοθέτησε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το 90% των ένοπλων ποινικών αδικημάτων στη Βοσνία διαπράττεται με τη χρήση παράνομων όπλων. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την προσβασιμότητα στα όπλα, καθώς μία χειροβομβίδα κοστίζει 5 μάρκα Βοσνίας (2,5 ευρώ), ένα τουφέκι 300-400 μάρκα Βοσνίας και ένα πιστόλι 150 μάρκα Βοσνίας.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πέτερ Σόρενσεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 8,3 εκ. ευρώ για τον αφοπλισμό και την επίλυση του προβλήματος του πλεονάζοντος οπλισμού.

Εξήγησε ακόμη ότι οι αρχές της Βοσνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα αφιερώσουν αρκετό χρόνο στη διευθέτηση του προβλήματος των παράνομων όπλων και του πλεονάζοντος οπλισμού. 

Εκπρόσωποι της βοσνιακής κυβέρνησης γνωστοποίησαν ότι θα υιοθετηθεί νέος νόμος περί χορήγησης αμνηστίας σε όσους πολίτες παραδώσουν σε χρονικό διάστημα δύο ετών τα όπλα που κατέχουν παράνομα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.