Θα στοίχιζε πολύ στις ΗΠΑ μια απευθείας εισβολή στη Συρία

Θα στοίχιζε πολύ στις ΗΠΑ μια απευθείας εισβολή στη Συρία

Όσο καθυστερεί και υπονομεύεται ποικιλοτρόπως η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία Γενεύη-2, τόσο ενισχύονται διεθνώς οι φόβοι ότι οι υποστηρικτές της «θερμής λύσης» θα επιδιώξουν εντέλει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Αυτό, όμως, θα αποτελούσε «έναν τυχοδιωκτισμό με απρόβλεπτο τέλος, διότι είναι μεγάλη η πιθανότητα η ευρύτερη περιοχή να τεθεί εκτός ελέγχου», εκτιμά ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του περίφημου Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Σότνικοφ. Σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να αποκλείσουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στο ίδιο το έδαφός τους.

Οι Ρώσοι κοινοβουλευτικοί πρόσφατα καταδίκασαν την απόφαση των ΗΠΑ να τροφοδοτήσουν ενεργά με οπλισμό τη συριακή αντιπολίτευση, όμως κατά τον Β.Σότνικοφ η Ουάσιγκτον τελικά θα το σκεφτεί πολύ πριν προχωρήσει πέρα από αυτήν την απόφαση, ακόμη κι αν καταγγέλλει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας, πράγμα, που μοιάζει περισσότερο με μια βολική δικαιολογία επέμβασης:

Μου φαίνεται ότι παραμένει προτιμητέα εκδοχή για την Ουάσιγκτον να παρέχει εξοπλισμό στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος και να «μοιράσει» την τυχόν στρατιωτική λύση μεταξύ εκείνων των συμμάχων της, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είναι γνωστά για την επιθυμία τους να ανατρέψουν τον Μπασάρ Άσαντ. Δηλαδή απευθείας αμερικανική επέμβαση δεν θα υπάρξει τώρα. Κατά πρώτον γιατί είναι πολύ σημαντική η θέση Ρωσίας και Κίνας, που δεν πρόκειται να παραχωρήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οποιαδήποτε εντολή στρατιωτικής επέμβασης και πολύ αμφιβάλλω ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία και πολύ περισσότερο με την Κίνα όταν δεν έχει ακόμη οριστικά ρυθμιστεί το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, όταν στο Ιράκ η κατάσταση παραμένει ασταθής.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκτιμήσεις αυτές είχαν γίνει πριν εκτυλιχθεί η υπόθεση του κατασκόπου-χάκερ Έντουαρντ Σνόουντεν και το διπλωματικό σκάνδαλο, που έτσι κι αλλιώς έχει προκαλέσει, όμως ακόμη και η ηπίων τόνων τελευταία αντίδραση του προέδρου Ομπάμα μοιάζει να επιβεβαιώνει το Ρώσο αναλυτή: η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση τουλάχιστον κάποια όξυνση των σχέσεών της με Ρωσία και Κίνα ,άλλωστε είναι πολλά τα μέτωπα, που έχει ανοιχτά… Να τί πιστεύει ο Β.Σότνικοφ:

Μια τέτοια επιχείρηση θα είχε για την Ουάσιγκτον πολύ μεγαλύτερο κόστος από ότι η επέμβαση στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν και πολύ περισσότερο στο Ιράκ. Και δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα ήταν έτοιμοι να πληρώσουν άλλον έναν «στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό», όπως άλλωστε χαρακτηρίζουν στην πλειονότητά τους την υπόθεση αυτή. Εάν γίνει πράξη αυτός ο τυχοδιωκτισμός θα υψωθεί τέτοιος ιερός πόλεμος, που στον τζιχάντ αυτόν θα εμπλακούν περισσότερο (άλλωστε έχουν ήδη εμπλακεί) οι ισλαμιστές εξτρεμιστές. Και αυτό οι Αμερικανοί θα πρέπει να το υπολογίσουν. Ο κίνδυνος θα αυξηθεί όχι μόνο για τα στρατεύματα των ΗΠΑ, αλλά και για το ίδιο το έδαφος των ΗΠΑ η διαφορά θα είναι ασύγκριτη. Θα εκδηλωθούν ισχυρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, οι οποίες κρατούν το χαρτί της στρατιωτικής επέμβασης στην παρτίδα της Μέσης Ανατολής, αλλά είναι απίθανο ότι θα το αξιοποιήσουν.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η Ουάσιγκτον τη σημερινή σχετικά συγκρατημένη στάση της, εάν η Συρία εμπλακεί σε μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, το Ισραήλ και την Τουρκία. Τότε η Ουάσιγκτον θα αποκτούσε το «ηθικό δικαίωμα», ώστε να δικαιολογήσει μια επέμβαση έναντι των Αμερικανών φορολογουμένων. Όμως ο Μπασάρ Άσαντ είναι, κατά τον Β.Σότνικοφ «ένας επαρκώς λογικός ηγέτης, ο οποίος παρά τις απειλητικές δηλώσεις, αφότου το Ισραήλ παραβίασε αρκετές φορές τον εναέριο χώρο της Συρίας και βομβάρδισε το έδαφός της, δεν επέτρεψε στον εαυτό του να εκραγεί. Τώρα μάλιστα, που το τελευταίο διάστημα, διαπιστώσαμε μια σειρά από αρκετά κομβικές στρατιωτικές επιτυχίες των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, μια στρατιωτική εμπλοκή με τα γειτονικά κράτη, πολύ περισσότερο με το Ισραήλ, δεν έχει κανένα νόημα για τον Άσαντ».

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για τη μια ή την άλλη πολιτική θα τη λάβει το Κογκρέσο, που θα πρέπει να εγκρίνει τα απαιτούμενα κολοσσιαία ποσά, οπότε μπορεί και να συμβεί το αντίθετο και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να εξαναγκαστεί από την πίεση των συντηρητικών γερουσιαστών εντέλει να επιταχύνει την αμερικανική εμπλοκή στον τυχοδιωκτισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.