ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιράκ: «Βλέπουν» Αλ Κάιντα πίσω από τη μαζική απόδραση κρατουμένων

Ιράκ: «Βλέπουν» Αλ Κάιντα πίσω από τη μαζική απόδραση κρατουμένων

Σε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εκατοντάδων κρατουμένων που απέδρασαν από τις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, στο Ιράκ, μετά από έφοδο ενόπλων, έχουν επιδοθεί οι αρχές της χώρας.

Ανάμεσα στους 500 με 1000 κρατουμένους, που έγιναν «καπνός», είναι και πολλά μέλη της Αλ Κάιντα, που έχουν καταδικαστεί μάλιστα σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, βομβιστές αυτοκτονίας οδήγησαν τα οχήματά τους που ήταν ζωσμένα με εκρηκτικά στην είσοδο των φυλακών, την ώρα που ένοπλοι εξαπέλυαν επίθεση στους φρουρούς. Μάλιστα, οι δράστες εκτόξευσαν και ρουκέτα. Δέκα αστυνομικοί και τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όταν στρατιωτικά ελικόπτερα έφτασαν στο σημείο και επανέκτησαν τον έλεγχο.

Στο μεταξύ, όμως, είχαν αποδράσει εκατοντάδες άτομα. Οι άνδρες ασφαλείας κατάφεραν να συλλάβουν μερικούς, η συντριπτική πλειοψηφία όμως παραμένουν ελεύθεροι.

«Πρόκειται προφανώς για τρομοκρατική ενέργεια που έκανε η Αλ Κάιντα προκειμένου να απελευθερώσει καταδικασμένα μέλη της», δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, χωρητικότητας 15.000 κρατουμένων, έγινε γνωστή πριν από μία δεκαετία, όταν δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που έδειχναν αμερικανούς στρατιώτες να κακοποιούν κρατουμένους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.