Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και τζιχαντιστές

Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και τζιχαντιστές

Τουλάχιστον 17 τζιχαντιστές και Κούρδοι της Συρίας σκοτώθηκαν σήμερα σε σκληρές μάχες στην επαρχία Χασάκα, στα βορειοανατολικά της χώρας, καθώς συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις βασιζόμενη σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών εντός της Συρίας.

Οι Κούρδοι μαχητές έχουν σημειώσει αρκετές επιτυχίες στην περιοχή αυτή, την οποία επιδιώκουν να διατηρήσουν αυτόνομη.

Στις μάχες που διεξήχθησαν στο χωριό Μεσραφέ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL) και του Μετώπου Αλ Νόσρα, οργανώσεων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα. Από την πλευρά των Κούρδων, σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές.

Το Μεσραφέ βρίσκεται στα νότια του Ρας αλ Αΐν, μιας κουρδικής πόλης στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και στη γειτονική επαρχία Ράκα, δυτικότερα. Στην περιοχή αυτή ο πληθυσμός των χωριών είναι μικτός με αποτέλεσμα να προκαλείται ολοένα και μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, Αράβων και Κούρδων.

Πριν από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011, οι Κούρδοι της Συρίας ήταν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένοι. Ένα μάλιστα από τα μέτρα που έλαβε ο Άσαντ στην αρχή της εξέγερσης ήταν να χορηγήσει τη συριακή υπηκοότητα σε ορισμένους από αυτούς. Από τα μέσα του 2012 οι δυνάμεις του Άσαντ αποσύρθηκαν από τις κουρδικές ζώνες, παραδίδοντας τον έλεγχο στα τοπικά κουρδικά συμβούλια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.