Παραδέχτηκε την ενοχή του ο μηχανοδηγός

Παραδέχτηκε την ενοχή του ο μηχανοδηγός

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν μετά την δίωρη απολογία του ενώπιον του δικαστή. Ο 52χρονος μηχανοδηγός παραδέχτηκε πως ήταν δική του η ευθύνη για την σιδηροδρομική τραγωδία στο Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα που στοίχισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους.

Ο Γκαρθόν έφτασε στο δικαστήριο το βράδυ της Κυριακής και κάτω από δρακόντεια μέτρα προκειμένου να μην έρθει σε επαφή ούτε με τον Τύπο, ούτε με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο. Στην απολογία του ο 52χρονος ομολόγησε πως πήγαινε με 190 χλμ. ενώ το όριο ταχύτητας στη στροφή Ανγκρουά ήταν τα 80 χλμ, αφού θεωρούσε – λόγω αμέλειας – πως βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της διαδρομής και όταν το συνειδητοποίησε ήταν αργά για να αλλάξει τη μοίρα του τρένου.

Μετά την κατάθεσή του ο δικαστής Αντόνιο Ρομά έκρινε πως ο 52χρονος μηχανοδηγός δεν χρίζει φυλάκισης και τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Η κατηγορία σε βάρους του Γκαρθόν είναι πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο Γκαρθόν θα πρέπει να επισκέπτεται το δικαστήριο μία φορά την εβδομάδα, του αφαιρέθηκε το δίπλωμα για έξι μήνες και δεν θα έχε τη δυνατότητα να οδηγήσει τρένα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Παράλληλα, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Στο μεταξύ, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η οποία έχει συμβόλαιο με τη Renfe, την ιδιοκτήτρια των τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία, ανακοίνωσε πως θα αποζημιώσει με 60.000 ευρώ την οικογένεια καθενός από τα 79 θύματα, ενώ για τους τραυματίες η αποζημίωση θα είναι από 1,500 ως 70.000 ευρώ ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.