ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Φεύγουν οι Αυστριακοί κυανόκρανοι από τα υψώματα του Γκολάν

Φεύγουν οι Αυστριακοί κυανόκρανοι από τα υψώματα του Γκολάν

Με την αναχώρηση απόψε και των τελευταίων 44 κυανοκράνων ολοκληρώνεται η οριστική απόσυρση του αποσπάσματος της Αυστρίας από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στα Υψώματα του Γκολάν, έπειτα από 39 χρόνια συνεχούς παρουσίας του εξαιτίας της πρόσφατης κλιμάκωσης της κρίσης εκεί.

Μετά την άφιξη και των τελευταίων Αυστριακών κυανοκράνων στη Βιέννη και στη διάρκεια ειδικής τελετής, αντιπροσωπεία θα παραδώσει τη σημαία του αυστριακού αποσπάσματος από τα Υψώματα του Γκολάν, στον Αυστριακό υπουργό Άμυνας Γκέραλντ Κλουγκ.

Η απόφαση για την απόσυρση των 380 Αυστριακών κυανόκρανων, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνόλου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στα υψώματα του Γκολάν, όπου αυστριακές δυνάμεις βρίσκονταν ήδη από το 1974, είχε ληφθεί από την αυστριακή κυβέρνηση στις αρχές Ιουνίου, ενώ εξεταζόταν ήδη εδώ και μήνες.

Αφορμή για την απόφαση είχαν δώσει οι συγκρούσεις τον περασμένο Μάιο ανάμεσα σε μονάδες των συριακών ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεις ανταρτών, οι οποίοι μάλιστα είχαν επιτεθεί εναντίον του αποσπάσματος των Φιλιππίνων, οι οποίες στο μεταξύ απέσυραν το απόσπασμά τους, όπως και η Ιαπωνία.

Όπως είχαν τονίσει τότε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, η απόφαση για την απόσυρση κατέστη αναγκαία καθώς η ασφάλεια των Αυστριακών στρατιωτών αποτελεί ύψιστο μέλημα, ενώ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ είχε χαρακτηρίσει “σωστή” την απόφαση, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση την έλαβε τη σωστή στιγμή, καθώς δεν ήταν πλέον εγγυημένη η ασφάλεια των στρατιωτών στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, είχε επισημάνει ότι η Αυστρία αποτελεί καθοριστικό μέρος της αποστολής του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν και άρα η απόσυρσή της θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα δράσης της ειρηνευτικής δύναμης.

Την απόφαση είχε χαιρετίσει η αυστριακή αντιπολίτευση θεωρώντας πως αποτελεί δικαίωση των αιτιάσεών της, καθώς η ίδια από καιρό ζητούσε την απόσυρση του αυστριακού αποσπάσματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.