Επίδειξη δύναμης από τη Βρετανία στην Ισπανία για το Γιβραλτάρ

Επίδειξη δύναμης από τη Βρετανία στην Ισπανία για το Γιβραλτάρ

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισπανία, με «πεδίο βολής» το Γιβραλτάρ.

Αυτή τη φορά, η Βρετανία ασκεί πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση καθώς όπως έγινε γνωστό, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy) στέλνει στο Γιβραλτάρ την ερχόμενη Δευτέρα και για τέσσερις μήνες έναν μικρό στόλο, ενώ προγραμματίζονται και άλλες αποστολές πλοίων.

Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί δεν έχουν υποχωρήσει στην πρόθεσή τους να επιβάλουν «τσουχτερά διόδια» στα σύνορα με το Γιβραλτάρ, ενώ σημειώνονται και διάφορα περιστατικά με πλοία που παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα του βράχου που ανήκει από την περίοδο της αποικιοκρατίας στους Ισπανούς.

Να σημειωθεί ότι η μάχη για την κυριαρχία του Γιβραλτάρ -για την οποία η Βρετανία έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς- ξεκίνησε και πάλι τον περασμένο μήνα όταν πλοία με εντολή από τις αρχές του Γιβραλτάρ έριξαν συμπαγείς ογκόλιθους από σκυρόδεμα μέσα στη θάλασσα για να δημιουργήσουν έναν ύφαλο για τα ψάρια στην είσοδο της Μεσογείου.

Αμέσως η Ισπανία έσπευσε να παρατηρήσει ότι ο ύφαλος θα μπλοκάρει τα αλιευτικά της σκάφη και ανταπέδωσε το «χτύπημα» με σκληρότερους και πιο επισταμένους συνοριακούς ελέγχους, προκαλώντας καθυστερήσεις ως και έξι ωρών μέσα σε συνθήκες αυξημένων θερμοκρασιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.