ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Αλ Κάιντα Υεμένης πίσω από το σχέδιο επιθέσεων

Η Αλ Κάιντα Υεμένης πίσω από το σχέδιο επιθέσεων

Σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal δείχνει ως εγκέφαλο του σχεδίου τρομοκρατικών επιθέσεων κατά δυτικών στόχων τον επικεφαλής του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, Νάσερ αλ-Ουαΐχι και όχι τον αρχηγό του κεντρικού δικτύου Ζαϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Το μόνο που έκανε ο αιγυπτιακής καταγωγής Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επικεφαλής του κεντρικού δικτύου της αλ Κάιντα και κάποτε δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν να εγκρίνει το σχέδιο, σύμφωνα με τη συνομιλία η οποία εντοπίσθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανάμεσα στον αλ-Ζαουάχρι και στελέχη της αλ Κάιντα στην Υεμένη.

«Το ότι ο αλ-Ζαουάχρι έδωσε τις ευλογίες του για το σχέδιο έχει μεγάλη διαφορά από την οργάνωση της συνωμοσίας ή τη διατήρηση της ικανότητας να εξαπολύσει μία επίθεση στα πρότυπα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου», επισημαίνει ο αμερικανός αξιωματούχος.

Εάν επιβεβαιωθεί ο παθητικός αυτός ρόλος του αλ-Ζαουάχρι στο σχέδιο των τρομοκρατικών επιθέσεων θα ενίσχυε την εκτίμηση που διατύπωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ότι «ο κεντρικός πυρήνας της αλ Κάιντα οδηγείται σε ήττα» ζητώντας παράλληλα να αντιμετωπισθούν στα σοβαρά οι πρόσφατες απειλές κατά των αμερικανικών συμφερόντων.

Η Υεμένη διαβεβαιώνει ότι ματαίωσε το σχέδιο της τοπικής αλ Κάιντα το οποίο περιελάμβανε καταλήψεις πόλεων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και τη σύλληψη ξένων ομήρων. Το σχέδιο ματαιώθηκε το περασμένο Σάββατο, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ανάληψη δράσης των μελών της αλ Κάιντα.

Η Ουάσινγκτον έθεσε σε συναγερμό το σύνολο των μηχανισμών ασφαλείας, έκλεισε την πρεσβεία στη Σαναά και πολλές αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Παράλληλα πολλαπλασιάσθηκαν οι επιδρομές των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις τρεις τελευταίες επιδρομές σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι που θεωρούνται μέλη της αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.