Οι νεκροί και τραυματίες αυξάνονται συνεχώς ενώ η χώρα φλέγεται

Οι νεκροί και τραυματίες αυξάνονται συνεχώς ενώ η χώρα φλέγεται

Κάθε ώρα που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στην Αίγυπτο. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως 525 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί αρκετά, μια και το υπουργείο καταμετρά όσα πτώματα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Να σημειωθεί πως από τους νεκρούς, οι 482 είναι πολίτες και οι υπόλοιποι αστυνομικοί.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -από την πλευρά τους- επιμένουν πως περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και αναφέρουν πως 300 πτώματα μεταφέρθηκαν στο τζαμί Eman, ενώ άλλα σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών Υγείας της Αιγύπτου, τουλάχιστον επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά σήμερα. Σε άλλη επίθεση, επίσης στην περιοχή του βόρειου Σινά, όπου οι Αρχές δεν είναι σε θέση να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο, τραυματίστηκαν άλλοι πέντε στρατιωτικοί.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας – που επέβαλε στο Κάιρο και άλλες 13 πόλεις –  συντομεύεται. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας), αντί για τις 19.00 (20.00) και θα διαρκέσει ως τις 06.00 (07.00), σύμφωνα με μία ανακοίνωση της κυβέρνησης που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από λίγο.

Οι διαδηλωτές πυρπολούν δημόσια κτήρια

Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου έβαλαν φωτιά στην έδρα της διοίκησης μιας επαρχίας στο Κάιρο, την επομένη της αιματηρής διάλυσης από την αστυνομία.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC έδειξε επίσης εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας. Η επαρχία της Γκίζας αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.

(Σοκαριστικές εικόνες από τους δρόμους του Καΐρου. Το video δείχνει όσα συνέβησαν το απόγευμα της Τετάρτης)

Εντολή για χρήση πραγματικών πυρών

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτηρίων και δημόσιας περιουσίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες αφού ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτήριο σε ένα προάστιο του Καΐρου και την επομένη της αιματηρής επιχείρησης καταστολής των διαδηλωτών με εκατοντάδες νεκρούς.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες» στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Η σημαντικότερη αντίδραση ήρθε από την άλλη πλευρά του ατλαντικού

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε σθεναρά τη βία στην Αίγυπτο, καταδικάζοντας τη στρατιωτική καταστολή στη χώρα της Μέσης Ανατολής κι ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνησή του ακύρωσε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τα βήματα που έκαναν η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας» δήλωσε ο Ομπάμα από την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων στο Μάρθας Βάινγιαρντ, στην Μασαχουσέτη.

«Καταδικάζουμε τη βία σε βάρος πολιτών. Υποστηρίζουμε τα οικουμενικά δικαιώματα τα οποία είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διεθνής καταδίκη για τη σφαγή

Άμεση, σκληρή και αποφασιστική ήταν η στάση δια στόματος Ερντογάν ζήτησε από τους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο – αλλά και από όσους εμπλέκονται λιγότερο ή περισσότερο στα αιγυπτιακά πράγματα – να σταματήσουν την συνεχιζόμενη σφαγή. Μία σφαγή που συνεχίστηκε και τις νυχτερινές ώρες με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στις συνοικίες του Καΐρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν καταδίκασε τη βία κατά των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, λέγοντας ότι «η βία και η υποκίνηση σε αυτήν δεν είναι η απάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος», καλώντας όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.

Η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Ο Τζον Κέρι, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι τα «θλιβερά γεγονότα» δεν βοηθούν, ώστε η χώρα να βρει το δρόμο της. «Ο δρόμος της βίας οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις για την κατάσταση στην Αίγυπτο έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον πρέσβη της Αιγύπτου στο Παρίσι για να εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Η Ρωσία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι διαδηλώσεις συμπαράστασης έλαβαν χώρα στο Τελ Αβίβ και την Γάζα όπως επίσης και σε διάφορες γειτονικές χώρες όπως για παράδειγμα στην Τουρκία, την Τυνησία και την Ιορδανία. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «σχεδιάζονται πορείες για σήμερα το απόγευμα από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους».

Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο κατά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη, η Πιλάι δηλώνει πως «χρειάζεται μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη, αποτελεσματική και αξιόπιστη έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας. Όλοι αυτοί που θα βρεθούν ένοχοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Η υπεύθυνη του ΟΗΕ επισήμανε επίσης πως ο αριθμός των θυμάτων διαφέρει υπερβολικά ανάλογα με την πηγή.

Η Ευρώπη θα συνεδριάσει για το θέμα της Αιγύπτου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα της Αιγύπτου μετά τις επιδρομές που πραγματοποίησαν χθες στο Κάιρο οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας στις πλατείες Ντάχντα και Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου εδώ και ένα μήνα παρέμεναν συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, δήλωσε σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο.

«Προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μεσολάβηση απέτυχε επειδή ο στρατός δεν δέχθηκε να κάνει κανένα συμβιβασμό», αναφέρει η Μπονίνο σε σχόλιά της στον ιστότοπο Affaritaliani.it. «Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προβλέπεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η συνάντηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις απ’ όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών, αλλά πρόσθεσε πως η πραγματοποίησή της είναι «πιθανή»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.