Η Διεθνής Κοινότητα καταδικάζει την υπέρμετρη βία

Η Διεθνής Κοινότητα καταδικάζει την υπέρμετρη βία

Για τα μάτια του κόσμου η διεθνής κοινότητα δείχνει να ασχολείται εκ των υστέρων με τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο χρησιμοποιώντας για άλλη μία φορά ως άλλοθι και ως προπέτασμα το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους ογκώδεις διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα να λήξει το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα. Επισήμως, οι νεκροί φτάνουν τους 638 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.

Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας και στα άλλα αστικά κέντρα ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης η στρατιωτική χούντα «έλυσε» τα χέρια της αστυνομίας και του στρατού διατάσσοντας την χρήση πραγματικών πυρών για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών «όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

Οι στρατηγοί στο Κάιρο ενοχλήθηκαν ως φαίνεται από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και αξιωματούχων του State Department με τις οποίες καταδίκασαν τη σφαγή στην Αίγυπτο ενώ ως γνωστόν ανεβλήθη η διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής αμερικανο-αιγυπτιακής άσκησης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανακάλεσε στο Παρίσι τον Γάλλο πρέσβη στο Κάιρο για διαβουλεύσεις ενώ η βρετανική και η ρωσική διπλωματία άρχισαν να κινούνται σε διεθνές επίπεδο.

Διπλωματική σιγή παρατηρείται εκ μέρους του Ισραήλ ενώ σε κατάσταση διπλωματικού αμόκ βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις που καλούν την εσπευσμένη παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να προστατευθούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο.

Σε πολλή λεπτή θέση βρίσκεται και η χριστιανική κοπτική κοινότητα της Αιγύπτου που αποτελεί το 10% του πληθυσμού, η οποία κατηγορείται από τους Μουσουλμάνους ότι στηρίζει το πραξικόπημα των στρατηγών. Τουλάχιστον 25 κοπτικές εκκλησίες υπέστησαν επιθέσεις από ισλαμιστές τις τελευταίες ημέρες και το κύμα αυτό της επιθετικότητας αναμένεται να διογκωθεί.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ενώ μέχρι στιγμής οι ελληνικές κοινότητες στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο φαίνεται να είναι ασφαλείς.

Τα νέα δεδομένα της αιματοχυσίας

Κάθε ώρα που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στην Αίγυπτο. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως κατά τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 638 άνθρωποι και περισσότεροι από 4.000 τραυματίστηκαν. Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει πως οι νεκροί φθάνουν τους 2.600.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, 238 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνον στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία επί 6 εβδομάδες. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την αποκατάσταση του Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου, στην εξουσία.

Άλλοι 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πλατεία Νάχντα, όπου βρισκόταν ο δεύτερος καταυλισμός των διαδηλωτών. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -από την πλευρά τους- επιμένουν πως περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και αναφέρουν πως 300 πτώματα μεταφέρθηκαν στο τζαμί Eman, ενώ άλλα σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών Υγείας της Αιγύπτου, τουλάχιστον 7 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά χθες. Σε άλλη επίθεση, επίσης στην περιοχή του βόρειου Σινά, όπου οι Αρχές δεν είναι σε θέση να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο, τραυματίστηκαν άλλοι 5 στρατιωτικοί.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ακύρωσε την απόφασή της να μειωθεί η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλει στο Κάιρο και σε άλλες 13 μεγάλες πόλεις, μετά τα επεισόδια πολιτικής βίας με πάνω από 630 νεκρούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.