ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Αίγυπτος:Τα δραματικά sms πριν τον θάνατο της δημοσιογράφου

Αίγυπτος:Τα δραματικά sms πριν τον θάνατο της δημοσιογράφου

Συγκίνηση και ανατριχίλα προκαλούν τα τελευταία λόγια που έγραψε στη μητέρα της η 26χρονη δημοσιογράφος, η οποία έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια των αναταραχών των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο.

Η οικογένειά της Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ έδωσε στη δημοσιότητα τα SMS που αντάλλαξε με τη μητέρα της πρωτού πέσει νεκρή από πυροβολισμό την Τετάρτη.

Η 26χρονη εργαζόταν για την εφημερίδα “XPress”, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Gulf News, που εκδίδει την Xpress, έγραψε για την Ελαζίζ μετά το θάνατό της, επισημαίνοντας ότι πυροβολήθηκε από αδέσποτη σφαίρα.

Στη συνέχεια, η αγγλόφωνη “The National” με έδρα το Αμπού Ντάμπι δημοσίευσε σπαρακτικές λεπτομέρειες από την τελευταία συζήτηση της Ελαζίζ με την μητέρα της, μέσω SMS.

Μερικά από τα μηνύματα έχουν ως εξής:

Χαμπίμπα: Έχω δεχθεί τριών ειδών φάρμακα. Κάνει κρύο εδώ και τρέμω. Το πλήθος είναι μεγάλο και σε υψηλό συναγερμό. Προσευχήσου για εμάς μητέρα.

Μητέρα: Θεέ μου, κράτα μας ακλόνητους και δώσε μας δύναμη. Σε αφήνω στα χέρια του Μεγαλοδύναμου.

Χαμπίμα: Πλησιάζω σε λίγο την πλατφόρμα. Υπάρχουν τανκς εκεί.

Μητέρα: Θεέ μου δώσε μας δύναμη, δώσε μας τη νίκη.

Ώρα 12.46 το μεσημέρι, η μητέρα γράφει: Χαμπίμπα, καθησύχασέ με. Έχω καλέσει χιλιάδες φορές. Σε παρακαλώ αγάπη μου, ανησυχώ πολύ. Πες μου πως είσαι.

Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Η 26χρονη είχε πέσει νεκρή.

Η 26χρονη είχε αποφασίσει να δει από κοντά τα βίαια γεγονότα που λάμβαναν χώρα στις πόλεις της Αιγύπτου, χωρίς να έχει εντολή να τα καλύψει δημοσιογραφικά, ενώ παράλληλα βοηθούσε τους τραυματίες σε υπαίθριο ιατρείο.

“Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει πια”, είπε ο εκδότης της εφημερίδας όπου εργαζόταν η 26χρονη, Μάζχα Φαρούκι.

“Είχε πάθος με τη δουλειά της και είχε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα μπροστά της”, συμπλήρωσε.

Τρεις νεκροί δημοσιογράφοι, δεκάδες τραυματίες

Η νεαρή ωστόσο είναι μόνο μία από τους τρεις δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες που η Αίγυπτος βυθίζεται στο χάος.

Ο 62χρονος Βρετανός εικονολήπτης του SkyNews, Μικ Ντιν, έπεσε από σφαίρες την ώρα που κατέγραφε με την κάμερα του τις συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και των αιγυπτιακών δυνάμεων.

Ο Ντιν που εργάστηκε για 15 χρόνια στο δίκτυο στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά.

Οι συνάδελφοί του έκαναν λόγο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο και επαγγελματία, αλλά και μέντορα για πολλούς νεότερους φωτορεπόρτερ. Για τον χαμό του, μάλιστα, ακόμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter, λέγοντας ότι είναι βαθύτατα θλιμμένος.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστός και ο θάνατος του Αιγύπτιου δημοσιογράφου, Αχμέντ Αμπντέλ Γκαουάντ, που εργαζόταν για την εφημερίδα Al Akhbar, χωρίς ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, πολλοί είναι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εκ των οποίων η φωτορεπόρτερ του Reuters, Ασμα Γουάγκιχ, ενώ άλλοι μαρτυρούν πως συνελήφθησαν και γρονθοκοπήθηκαν από άνδρες της αιγυπτιακής αστυνομίας.

Η Επιτροπή για την Προστασία Δημοσιογράφων τόνισε πως ερευνά τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να “δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψουν στους εκπροσώπους του Τύπου να κάνουν τη δουλειά τους”.

“Καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να δώσουν σαφείς εντολές στις δυνάμεις ασφαλείας ώστε να σεβαστούν το δικαιώματα των δημοσιογράφων να εργάζονται ελεύθερα και με ασφάλεια, καλύπτοντας τα γεγονότα στο Κάιρο και την υπόλοιπη χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερ Μαχόνι, υποδιευθυντής της επιτροπής.

Παράλληλα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου έκανε λόγο για αναφορές απειλών εις βάρος δημοσιογράφων, οι οποίοι στοχοποιούνται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

“Οι δημοσιογράφοι είναι ουδέτεροι σε μάχες και δε θα έπρεπε να γίνονται στόχοι βίας, ανεξαρτήτως ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν”, δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου, Αλισον Μπέθελ ΜακΚένζι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.