ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Απέτυχαν οι έρευνες για τις δολοφονίες της οργάνωσης NSU»

«Απέτυχαν οι έρευνες για τις δολοφονίες της οργάνωσης NSU»

Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή κατήγγειλε τη «μεγάλη αποτυχία των αρχών» και την «ανικανότητά τους» όσον αφορά τις έρευνες που είχαν διεξαχθεί στη διάρκεια μιας περιόδου που ξεπέρασε την μια δεκαετία για μια σειρά ρατσιστικών δολοφονιών, περιλαμβανομένων και αυτών για τις οποίες κατηγορείται μια ομάδα νεοναζιστών εκτελεστών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής έκανε λόγο για μια αποτυχία που δεν έχει «ιστορικό ανάλογο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι η έκθεση αυτή στέλνει ένα «σημαντικό μήνυμα, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου» έναντι της Γερμανίας, την κυβέρνηση της οποίας η ελλιπής δουλειά της αστυνομίας ανάγκασε να ζητήσει επίσημα συγγνώμη μέσω του ΟΗΕ.

Η επιτροπή εντούτοις σημείωσε ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει μια ενδεχόμενη συνεργασία ανάμεσα σε μέλη της αστυνομίας και της άκρας δεξιάς, ή τη συμμετοχή οποιασδήποτε αρχής σε κάποιο από τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με αποσπάσματα της έκθεσης που δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο.

«Δεν βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι αρχές γνώριζαν ποιος βρισκόταν πίσω από τα εγκλήματα αυτά ή ότι έκαναν τα στραβά μάτια, πόσο μάλλον ότι βοήθησαν τους δράστες. Κάναμε έρευνα για κάθε στοιχείο», είπε ο Εντάτι.

Ανάμεσα στο 2000 και στο 2006 εννέα άνθρωποι –οκτώ Τούρκοι ή μετανάστες τουρκικής καταγωγής κι ένας Έλληνας– δολοφονήθηκαν σε επιθέσεις οι οποίες έγιναν με ένα πιστόλι, όπως και μια Γερμανίδα αστυνομικός το 2007.

Μια τριάδα νεοναζιστών, που αυτοαποκαλούνταν Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU) κατηγορείται για τις δολοφονίες αυτές, καθώς και για πολλές επιθέσεις εναντίον των κοινοτήτων των μεταναστών που προκάλεσαν πολλούς τραυματισμούς. Δύο από τα μέλη της ομάδας σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο του 2011. Η μόνη επιζήσασα, η Μπεάτε Τσέπε, δικάζεται στο Μόναχο, στη νότια Γερμανία, από τον Μάιο.

Η έρευνα, που άρχισε τυχαία αφού τα δύο μέλη της NSU συμφώνησαν το ένα να δολοφονήσει το άλλο και να αυτοκτονήσει το Νοέμβριο του 2011, αντιμετώπισε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων, στο βαθμό που δημιουργήθηκε μια ειδική εξεταστική επιτροπή στη βουλή για να ρίξει φως στην υπόθεση, την οποία ο γερμανικός Τύπος κατήγγειλε ως σκάνδαλο.

«Καταλήγουμε σαφώς στο συμπέρασμα ότι σημειώθηκε μια μεγάλη αποτυχία των αρχών», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής, ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Σεμπάστιαν Εντάτι, λίγο πριν από την επίσημη παράδοση της έκθεσης στον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ.

Μιλώντας στ0 δημόσιο περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό NDR, ο ίδιος εξήγησε ότι η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών η οποία είναι αρμόδια για το εσωτερικό, «υποτίμησαν σε μεγάλο βαθμό την επικινδυνότητα του βίαιου εξτρεμιστικού κινήματος της δεξιάς στη Γερμανία».

«Η 4η Νοεμβρίου 2011, όταν αποκαλύφθηκε η τριάδα (και η δράση της), ήταν για εμάς ότι ήταν η 11η Σεπτεμβρίου 2001 για τους Αμερικανούς», είπε ο Εντάτι στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Ήταν η ημέρα που συνειδητοποιήσαμε ότι ολόκληρη η αρχιτεκτονική ασφαλείας μας στην Γερμανία δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει πράγματα όπως η ακροδεξιά τρομοκρατία».

Οι αρχές πληροφοριών της Γερμανίας παρακολουθούν το ευρύτερο κίνημα της ακροδεξιάς στη χώρα, το οποίο σύμφωνα με τις αρχές αριθμεί 5.000 μέλη, αλλά παρ’ όλ’ αυτά δεν εντόπισαν την δράση του συγκεκριμένου πυρήνα.

Για τον Βεστερβέλε, «η έκθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία για τη Γερμανία αλλά επίσης και για την εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο».

«Η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός δεν έχουν θέση στη Γερμανία και θα καταπολεμηθούν με συνέπεια», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου από την πλευρά του εξήρε την «πολύ αποφασιστική» διερεύνηση των δολοφονιών αυτών από μέρους των γερμανικών αρχών.

Οι αποτυχίες των ερευνών είχαν προκαλέσει τεράστιο σάλο στην Τουρκία, ιδίως διότι οι οικείοι των θυμάτων είχαν επίσης δεχθεί κατηγορίες. Είχαν διατυπωθεί υποψίες ότι τα θύματα, τα οποία ήταν στην συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες μικροκαταστηματάρχες, ανήκαν στην τουρκική μαφία.

Οι δολοφονίες είχαν επίσης κατατρομοκρατήσει την κοινότητα των τούρκων μεταναστών στη Γερμανία.

Σε μια επίσημη τελετή στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε ζητήσει συγγνώμη από μέρους της χώρας της από τους συγγενείς των θυμάτων. Η Γερμανία είχε ζητήσει επίσης επίσημα συγγνώμη στον ΟΗΕ για τα σφάλματα στα οποία υπέπεσαν οι αρχές κατά την διάρκεια της έρευνας, αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι ρατσιστικές δολοφονίες ήταν «χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις τελευταίες δεκαετίες στη Γερμανία».

Η εξεταστική επιτροπή της βουλής, το έργο της οποίας διήρκεσε 18 μήνες, επικρίνει με σφοδρότητα ιδίως την αστυνομία, κάνοντας για παράδειγμα λόγο περί θεσμικού ρατσισμού. Η αστυνομία, ανέφερε στην έκθεσή της, διεξήγαγε τις έρευνές της με βάση την εσφαλμένη υπόθεση ότι οι δολοφονίες σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, παρόλο που οι ενδείξεις ως προς αυτό αποδεικνύονταν εσφαλμένες η μια μετά την άλλη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της η επιτροπή κατήγγειλε επανειλημμένα ότι δεν της δόθηκε η πρόσβαση που είχε ζητήσει σε σχετικούς φακέλους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την προστασία του συντάγματος (BfV), της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας που είναι αρμόδια για το εσωτερικό.

Οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν σε μια έκτακτη ολομέλεια την 2α Σεπτεμβρίου το περιεχόμενο της έκθεσης 1.000 σελίδων της εξεταστικής επιτροπής, η οποία περιέχει 47 προτάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.