Το Τέξας θα συνεχίσει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών

Το Τέξας θα συνεχίσει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών

Το Τέξας, η Πολιτεία που διατηρεί εδώ και χρόνια το ρεκόρ των περισσότερων εκτελέσεων θανατοποινιτών, κατάφερε να βρει πεντοβαρβιτάλη, το βαρβιτουρικό που χρησιμοποιείται στα ενέσιμα διαλύματα στις εκτελέσεις, τα αποθέματα του οποίου είχαν εξαντληθεί.

«Χρησιμοποιήθηκε πεντοβαρβιτάλη για την εκτέλεση, χθες τη νύχτα» του Αρτούρο Ντίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Τέξας, Τζέισον Κλαρκ.

Οι αρχές του Τέξας, της Πολιτείας που έχει εκτελέσει περισσότερους από 500 θανατοποινίτες τα τελευταία 30 χρόνια, είχαν ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου ότι ανέμεναν πως από τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαζόταν έλλειψη αυτής της χημικής ουσίας που χορηγείται ενδοφλεβίως και σχεδίαζαν να αλλάξουν το προϊόν που χρησιμοποιούν εάν δεν έβρισκαν άλλον προμηθευτή.

«Δεν αλλάξαμε το πρωτόκολλο των εκτελέσεων που προβλέπει τη χρήση πεντοβαρβιτάλης και θα συνεχίσουμε να την χρησιμοποιούμε στο μέλλον», πρόσθεσε ο Κλαρκ, αρνούμενος να διευκρινίσει ποιος προμήθευσε το φάρμακο στην Πολιτεία του Τέξας.

Ο 37χρονος Αρτούρο Ντίας, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο γιατί τον Απρίλιο του 1999 σκότωσε έναν φίλο του για ένα χρέος 100 δολαρίων, εκτελέστηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο Χάντσβιλ.

Οι Πολιτείες όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα σημαντικό πρόβλημα στον εφοδιασμό τους το 2011, όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παράγουν την αναισθητική ουσία που χρησιμοποιείται στις εκτελέσεις. Ορισμένες, όπως το Τέξας, άλλαξαν το πρωτόκολλο και χρησιμοποιούν πεντοβαρβιτάλη, ένα αναισθητικό που χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων. Όμως η δανέζικη εταιρεία που παράγει την ουσία αρνείται να την πουλήσει στις ΗΠΑ για την εκτέλεση ανθρώπων. Άλλες Πολιτείες, όπως το Οχάιο, σχεδιάζουν είτε να αλλάξουν μέθοδο είτε να αναβάλουν τις εκτελέσεις μέχρι να βρουν μια άλλη λύση στο πρόβλημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.