ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αντιδράσεις για την σύλληψη φερόμενου ως στελέχους της Αλ Κάιντα

Αντιδράσεις για την σύλληψη φερόμενου ως στελέχους της Αλ Κάιντα

Οργή προκαλεί στη Λιβύη η σύλληψη του Αμπού Ανάς Αλ Λίμπι, που θεωρείται ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική επιχείρηση στη Σομαλία είχε ως στόχο έναν Κενυάτη σομαλικής καταγωγής, γνωστό με το όνομα Ίκριμα, ο οποίος θεωρείται πως είναι ηγετικό στέλεχος της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης αλ Σαμπάαμπ, δήλωσαν την Κυριακή στο πρακτορείο Ρόιτερς αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η οικογένεια του συλληφθέντα, αλλά και ο πρωθυπουργός της Λιβύης κάνουν λόγο για απαγωγή.

Ο Αμπού Ανάς Αλ Λίμπι καταζητείτο για τον ρόλο του στις επιθέσεις, το 1998, στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και την Κένυα. Τότε είχαν σκοτωθεί 224 άνθρωποι.

“Ήταν μια πράξη πειρατείας από ξένη δύναμη η απαγωγή του αδελφό μου. Θα έπρεπε να έχουν υποβάλλει έγγραφο στην κυβέρνηση της Λιβύης για να τον δικάσουν εδώ. Αυτό συνηθίζεται για τους πολίτες της Λιβύης”, υπογραμμίζει ο αδελφός του συλληφθέντα.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έκαναν δύο επιχειρήσεις, μία στη Λιβύη και μια ακόμη στη Σομαλία, στην πόλη Μπαραουέ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως στη Σομαλία αναζητείτο ο ηγέτης της οργάνωσης Αλ Σαμπάαμ, που ονομάζεται Ικρίμα.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών μίλησε για συνέχιση τω προσπαθειών με στόχο τον εντοπισμό τρομοκρατών.

“Τα μέλη της Αλ Κάιντα και άλλοι από τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν κυριολεκτικά να τρέξουν αλλά δεν μπορούν να κρυφτούν. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους ενώπιον της δικαιοσύνης”, τόνισε από την Ινδονησία ο Τζον Κέρι.

Ο Κέρι αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την κυβέρνηση της Λιβύης για την επιχείρηση σύλληψης του αλ Λίμπι το Σάββατο, ο οποίος κατεζητείτο από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας το 1998.

Ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), οι ΗΠΑ κάνουν “ό,τι μπορούν το σκόπιμο και νόμιμο” για τον εντοπισμό τρομοκρατών.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει τη Λιβύη πριν από την επιχείρηση, ο Κέρι απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν αναφέρονται “στις λεπτομέρειες της επικοινωνίας μας με μία ξένη κυβέρνηση” όταν πρόκειται για επιχειρήσεις σαν αυτή που οδήγησε στη σύλληψη του Λίμπι.

Η Τρίπολη επιμένει ότι η επιχείρηση για τη σύλληψή του δεν είχε επίσημη εξουσιοδότηση και πηγή που πρόσκειται στον Λίμπι δήλωσε ότι “απήχθη” ενώ επέστρεφε από την προσευχή.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λίμπι, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα του FBI με τους πλέον καταζητούμενους και ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ για πέντε εκατομμύρια δολάρια, έχει μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και ανακρίνεται.

Πηγή: euronews, ΑΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.