ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο αντιδραστήρας του Αράκ δεν μπορεί να παράξει πλουτώνιο

Ο αντιδραστήρας του Αράκ δεν μπορεί να παράξει πλουτώνιο

Το Ιράν, δίνει διαβεβαιώσεις ότι ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ δεν είναι σε θέση να παράγει πλουτώνιο κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, όπως φοβάται η Δύση.

Όπως υποστήριξε την Παρασκευή  ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σε συνέντευξή του στο ιρανικό πρακτορείο Isna τονίζει ότι ο αντιδραστήρας του Αράκ δεν θα μπορεί να παράγει πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων αφού το πλουτώνιο αυτό θα παραμένει στην καρδιά του αντιδραστήρα επί έναν χρόνο.

Όπως εξήγησε το  πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων δύναται να παραμένει εντός του αντιδραστήρα για 3-4 εβδομάδες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα περιέχει και άλλα στοιχεία που εμποδίζουν τη χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πρόσθεσε δε ότι το Ιράν δεν διαθέτει εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας για τον καθαρισμό του πλουτωνίου από τα πρόσθετα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι ο  αντιδραστήρας του Αράκ ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη στις 24 Νοεμβρίου με τις χώρες της Δύσης, η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να μην εγκαταστήσει νέο εξοπλισμό στο Αράκ και να μην κατασκευάσει εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πλουτωνίου.

«Όταν θα έχουν εγκατασταθεί οι κάμερες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στον αντιδραστήρα και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, δεν θα υπάρχουν πια ανησυχίες», είπε ο Σαλεχί.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ιρανών διαπραγματευτών και των αντιπροσώπων της ομάδας «5+1»  (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) για την επίλυση διάφορων τεχνικών θεμάτων θα ξαναρχίσουν την Δευτέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.