Αίγυπτος: Κατηγορίες δημοσιογράφους του αλ Τζαζίρα ότι εξυπηρετούν συμφέροντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Αίγυπτος: Κατηγορίες δημοσιογράφους του αλ Τζαζίρα ότι εξυπηρετούν συμφέροντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η αιγυπτιακή εισαγγελία κατηγορεί τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα, που βρίσκονται υπό κράτηση, ότι μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία οι αιγυπτιακές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Αυστραλός Πίτερ Γκριστ, ο Αιγυπτοκαναδός Μοχάμεντ Άντελ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ συνελήφθησαν στις 29 Δεκεμβρίου στο γραφείο που είχαν στήσει σε ένα ξενοδοχείο του Καΐρου.

«Οι κατηγορούμενοι έχουν παραδεχθεί στη διάρκεια της ανάκρισης ότι ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι δημοσιογράφοι, που δεν είχαν διαπιστεύσεις, μετέδωσαν ρεπορτάζ με στόχο να «αμαυρώσουν την εικόνα της Αιγύπτου στο εξωτερικό (…) προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι δικηγόροι των δημοσιογράφων και το αλ Τζαζίρα απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Ο Φάχμι, που εργάζεται για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είναι ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος στο Κάιρο χωρίς γνωστούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο Γκριστ, που εργάζεται για το βρετανικό δίκτυο BBC, έχει τιμηθεί με το βραβείο Peabody το 2011 για ένα ντοκιμαντέρ του για τη Σομαλία.

Η σύλληψη και η κράτησή τους έχουν καλυφθεί εκτενώς από τα δυτικά μέσα, γεγονός που ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των αιγυπτιακών νόμων, όπως άφησε να εννοηθεί η εισαγγελία.

«Η εισαγγελία υπογραμμίζει ότι οι αιγυπτιακοί νόμοι απαγορεύουν τη μετάδοση θεμάτων που παρεμβαίνουν στην εργασία των δικαστών και των εισαγγελέων (…) για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δύο ακόμη δημοσιογράφοι του αλ Τζαζίρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση στην Αίγυπτο, μεταξύ αυτών ο Αμπντάλα Ελσάμι, που συνελήφθη στις 14 Αυγούστου την ώρα που κάλυπτε την αιματηρή διάλυση των καταυλισμών των οπαδών του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.