Σκληρός και αμετακίνητος ο Β.Πούτιν σε συνομιλίες με Μ.Ομπάμα, Φ.Ολάν, Μπαν Κι Μουν

Σκληρός και αμετακίνητος ο Β.Πούτιν σε συνομιλίες με Μ.Ομπάμα, Φ.Ολάν, Μπαν Κι Μουν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά για 90′ λεπτά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και εν συνεχεία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο μετά την μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα το βράδυ του Σαββάτου προτού ξεκινήσει το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προκύπτουν δύο σημαντικά στοιχεία:

Η Μόσχα θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια για να προστατεύσει το ρωσόφωνο πληθυσμό και τα συμφέροντά της και μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα σχεδιάζει να ενεργοποιηθεί όχι μόνο στην περιοχή της Κριμαίας αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για πολεμική προπαρασκευή που μπορεί να οδηγήσει σε de facto διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τηλεφώνημα Πούτιν-Ομπάμα:

«Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στην Ουκρανία. Απαντώντας στην ανησυχία του κ. Ομπάμα για την πιθανότητα ενεργοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες των υπερεθνικιστών που στην ουσία υποστηρίζονται από την σημερινή μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική απειλή για τις ζωές και την ακεραιότητα των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών τους που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών».

Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με το γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε για την κρίση στην Ουκρανία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ, ο οποίος από την πλευρά του είχε τηλεφωνικές επαφές με την καγκελάριο της ερμανίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρόμπαϊ. 

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη συνομιλία των δύο ανδρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του σχετικά με την «ξεκάθαρη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» και καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον Βλάντιμιρ Πούτιν πως αν η Ρωσία ανησυχεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εκφράσει την αγωνία του είναι μόνο η ειρηνική και άμεση συνομιλία με την ουκρανική κυβέρνηση, με την ενίσχυση διεθνών παρατηρητών υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο, τονίζοντας πως θα εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας σε ανακοίνωσή του, έπειτα από την επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο διευκρίνισε πως του τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα, «κυρίως για αυτά που μπορεί να απειλήσουν την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Επισήμανε, λοιπόν, πως είναι κρίσιμο να επανέλθει η ηρεμία και να ακολουθήσει η αποκλιμάκωση της κρίσης, ώστε να «επικρατήσει η ψυχραιμία και ο διάλογος, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει μοναδικό εργαλείο για τον τερματισμό της κρίσης».

Παράλληλα, σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ο Πούτιν τόνισε πως απειλούνται οι ζωές των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.