Ο Ερντογάν ειρωνεύεται τους Κούρδους που κάνουν απεργία πείνας και τους ηγέτες τους

Ο Ερντογάν ειρωνεύεται τους Κούρδους που κάνουν απεργία πείνας και τους ηγέτες τους

Τους Κούρδους ηγέτες για υποκρισία κατηγόρησε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ενώ εκείνοι τρώνε κεμπάπ δίνουν εντολή στους φυλακισμένους Κούρδους να κάνουν απεργία πείνας.

Περίπου 900 Κούρδοι, η πλειονότητα των οποίων κρατείται σε περισσότερες από 50 φυλακές, κάνουν απεργία πείνας για 49 ημέρες ως τώρα.

Στα πρώτα δημόσια σχόλια που έκανε για την απεργία πείνας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε προς την κοινοβουλευτική του ομάδα ότι αυτοί που διαμαρτύρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο χειραγωγούνται από “εμπόρους θανάτου”, σε αναφορά του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τους πολιτικούς του συμμάχους. Επίσης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υποχωρήσει στις αξιώσεις τους για περισσότερα δικαιώματα.

“Λες και η απάνθρωπη συμπεριφορά τους έξω δεν είναι αρκετή, η τρομοκρατική οργάνωση και ομάδες υπό τον έλεγχό της στρέφονται τώρα στις φυλακές”, σημείωσε.

“Δίνει οδηγίες στους υποστηρικτές του που βρίσκονται στην φυλακή να κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου για να επιτύχουν τις πολιτικές τους αξιώσεις”, πρόσθεσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο PKK και σημείωσε: “Δεν θα εξαναγκαστούμε από τους απεργούς πείνας”.

Μέλη του κοινοβουλίου από το φιλοκουρδικό “Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία” φέρνουν σε πέρας τις επιθυμίες του PKK ενθαρρύνοντας τους Κούρδους στις φυλακές να διαμαρτυρηθούν κατ’αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε.

“Από τη μια εσύ τρως κεμπάπ και από την άλλη λες σε αυτούς στην φυλακή ‘κάνε απεργία πείνας μέχρι θανάτου'”, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι Κούρδοι κρατούμενοι ζητούν καλύτερες συνθήκες για τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το δικαίωμα να καταθέτουν στα δικαστήρια στην κουρδική γλώσσα και η τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει να συλλαμβάνει και να διώκει Κούρδους ακτιβιστές.

Το PKK έχει χαρακτηρίσει την απεργία πείνας μια “έντιμη αντίσταση”, αλλά δεν δηλώνει ανοιχτά ότι βρίσκεται πίσω από την κινητοποίηση αυτή.

Μολονότι η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει εισαγάγει διάφορες μεταρρυθμίσεις για τη χορήγηση περισσότερων πολιτιστικών δικαιωμάτων στους Κούρδους από τότε που ανήλθε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία, έχει επίσης συλλάβει και ασκήσει δίωξη σε χιλιάδες Κούρδους δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και πολιτικούς τα τελευταία χρόνια με την υποψία ότι έχουν δεσμούς με το PKK.

Οι απεργοί πείνας καταναλώνουν ζάχαρη, νερό και βιταμίνες, οι οποίες μπορεί να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους όπως και της διαμαρτυρίας τους για εβδομάδες.

Ωστόσο ο Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ, επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι οι κρατούμενοι μπορεί να αρχίσουν να πεθαίνουν από στιγμή σε στιγμή.

Την ίδια ώρα το PKK έχει εξαπολύσει φέτος μια από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις του εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία την ώρα που αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη γειτονική της Συρία. Η Τουρκία έχει κατηγορήσει την Συρία ότι εξοπλίζει το PKK για να τιμωρήσει τον Ερντογάν επειδή επικρίνει την αιματηρή καταστολή από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του.

Οι τουρκικές και οι συριακές δυνάμεις εξαπολύουν τον τελευταίο μήνα οβίδες οι μεν στο έδαφος των δε στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών σε αντίποινα για επιθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.