ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΗΠΑ: Στο εδώλιο 12χρονος για τη δολοφονία του νεοναζί πατέρα του

ΗΠΑ: Στο εδώλιο 12χρονος για τη δολοφονία του νεοναζί πατέρα του

Τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου 2011, ο 10χρονος Τζόζεφ Χολ πήγε στο σαλόνι του σπιτιού του κρατώντας στο χέρι του ένα ρεβόλβερ, το έστρεψε κατά του πατέρα του την ώρα που εκείνος κοιμόταν στον καναπέ και τον πυροβόλησε θανάσιμα. Η δίκη του μικρού αγοριού, που ξεκίνησε προχθές, Δευτέρα, στην Καλιφόρνια χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα περίπλοκη λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αλλά και του γεγονότος ότι το θύμα, ο 32χρονος Τζεφ Χολ, ήταν ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης νεοναζί.

Τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να καθορίσουν και την έκβαση της υπόθεσης. Όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, ορισμένα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο δικαστής είναι αν ένα παιδί εκτεθειμένο στο μίσος και το ρατσισμό μπορεί να διαχωρίσει μεταξύ σωστού και λάθους, αλλά και αν κάποιος που μεγαλώνει υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί να κατηγορηθεί για την αναζήτηση διεξόδου από αυτή την κατάσταση.

Μια ημέρα πριν τη δολοφονία, στον σπίτι του 32χρονου Τζεφ Χολ είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των νεοναζί της περιοχής. Μια σημαία των ναζί κρεμόταν στο σαλόνι. Ο μικρός Τζόζεφ, καθισμένος στη σκάλα του σαλονιού, παρακολουθούσε τη συγκέντρωση που είχε ως βασικό θέμα τη δημιουργία ενός ενόπλου σώματος περιφρούρησης της μεξικανικής μεθορίου.

Στη συνάντηση παραβρισκόταν και ένας δημοσιογράφος των New York Times, που έγραφε τότε ένα άρθρο για την τοπική οργάνωση των νεοναζί. Ο Χολ, ένας άνεργος υδραυλικός που καυχιόταν στο παρελθόν ότι είχε μάθει στο γιο του πώς να χρησιμοποιεί όπλο, πόζαρε περήφανος στην κάμερα, τονίζοντας πως αγωνίζεται για μια Αμερική αποκλειστικά για λευκούς και δηλώνοντας έτοιμος να πεθάνει για αυτό το σκοπό.

Μετά τη συνάντηση, ο Τζεφ Χολ έδειρε τον Τζόζεφ γιατί «δεν είχε συμπεριφερθεί σωστά». Λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, η μητριά του Τζόζεφ κάλεσε την αστυνομία, η οποία βρήκε νεκρό τον 32χρονο. Κάτω από το κρεβάτι του 10χρονου βρέθηκε το ρεβόλβερ.

Για τον εισαγγελέα Μάικλ Σόκιο, οι πράξεις του 10χρονου σχετίζονται ελάχιστα με το ναζισμό και περισσότερο με το θυμό του για την κακομεταχείρισή του από τον πατέρα του την προηγούμενη της δολοφονίας, καθώς και με τις ανησυχίες του αγοριού ότι ο πατέρας θα εγκατέλειπε την οικογένεια. Παρότι δηλώνει ότι κατανοεί τον τρόπο που μεγάλωσε ο Τζόζεφ, σημειώνει ότι «αυτό που έκανε, αν το έκανε οποιοσδήποτε μεγαλύτερος, θα ήταν χωρίς αμφιβολία δολοφονία. Είναι σχεδιασμένο, είναι προμελετημένο. Έγινε εν ψυχρώ και είναι φόνος».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Τζόζεφ, Μάθιου Χάρντι, υποστηρίζει ότι ο μικρός έχει νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, που σχετίζονται με την έκθεσή του στην ιδεολογία των νεοναζί και τη σωματική κακοποίησή του στο σπίτι.

«Έχει συνηθίσει στη βία», δηλώνει ο κ. Χάρντι και προσθέτει: «Πρέπει να αναρωτηθούμε: Βάσει όλων αυτών, ήξερε πραγματικά αυτό το παιδί ότι η πράξη του ήταν λάθος;». Αντιθέτως, σημειώνει ο κ. Χάρντι, ο Τζόζεφ θεώρησε ότι συμπεριφερόταν σαν ήρωας την ώρα που πυροβολούσε τον πατέρα του. «Θεωρούσε ότι έκανε το σωστό. Και παρόλο που αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους υπόλοιπους να το κατανοήσουν, στο δικό του μυαλό, στο μυαλό ενός παιδιού, αν θεωρούσε ότι είναι σωστό – ή τουλάχιστον δεν είναι λάθος – τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος».

Η υπόθεση θα κριθεί από το δικαστή Ζαν Λέοναρντ του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας Ρίβερσαϊντ, σε μια δίκη χωρίς σώμα ενόρκων. Αν κριθεί ένοχος για το θάνατο του πατέρα του, ο 12χρονος σήμερα Τζόζεφ θα είναι ο νεαρότερος κρατούμενος σε μια από τις τρεις περιφραγμένες εγκαταστάσεις της Καλιφόρνια, που «φιλοξενούν» περισσότερους από 900 παραβάτες ανηλίκους. Η μέση ηλικία των νέων αυτών είναι 19 και αν ο Τζόζεφ κριθεί ένοχος θα παραμείνει έγκλειστος εκεί μέχρι την ηλικία των 23.

Μια σπάνια πράξη βίας από παιδί

Η υπόθεση του Τζόζεφ Χολ θεωρείται ιδιαίτερη, καθώς τέτοιες πράξεις βίας από μικρά παιδιά είναι εξαιρετικά σπάνιες. Από έρευνα της καθηγήτριας εγκληματολογίας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, Κάθλιν Χάιντ, προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 16 συλλήψεις παιδιών μικρότερων των 11 ετών για τη δολοφονία γονιού τους την περίοδο 1976-2007, δηλαδή περίπου μία ανά δύο χρόνια.

Οι δίκες για τέτοιες υποθέσεις είναι ακόμη πιο σπάνιες, επισημαίνει ο Ρόμπερτ Βάισμπεργκ του Κέντρου Ποινικής Δικαιοσύνης του Στάνφορντ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιον τόσο νεαρό να δικάζεται για παρόμοιο έγκλημα στην Καλιφόρνια.

Τα παιδιά στην ηλικία των 10 ετών – ή μικρότερα – που κατηγορούνται για φόνο αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για τα δικαστήρια, σημειώνει η κ. Χάιντ, λόγω της νομικής πεποίθησης ότι τα παιδιά είναι ανίκανα να διατυπώσουν την πρόθεση να διαπράξουν έγκλημα και δεν καταλαβαίνουν την έκταση των συνεπειών της πράξης αυτής. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν αντιλαμβάνονται ότι «θάνατος σημαίνει φεύγω για πάντα», τονίζει.

Ο ποινικός κώδικας της Καλιφόρνια προβλέπει επίσης πως τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν μπορούν να κατηγορηθούν για ένα έγκλημα χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη ότι «ήξεραν το λάθος της πράξης τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.