Δολοφονήθηκε με δηλητήριο ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ

Δολοφονήθηκε με δηλητήριο ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ

Η είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Τουργκούτ Οζάλ δολοφονήθηκε με δηλητήριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που έγινε μετά την εκταφή της σορού του, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Τουρκία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δηλητήριο στρυχνίνη παρέλυσε το αναπνευστικό του σύστημα και προκάλεσε καρδιακή προσβολή.

Ο τάφος του Οζάλ άνοιξε στις 2 Οκτωβρίου του 2012 κατόπιν εντολής του εισαγγελέα της Άγκυρας. Μετά την εκταφή του πρώην προέδρου της Τουρκίας αποκαλύφθηκε ότι η σορός του δεν είχε πλήρως αποσυντεθεί, επειδή κοντά στο σημείο που ήταν θαμμένος υπήρχε μια φυσική πηγή νερού που κρατούσε την θερμοκρασία χαμηλά.

Η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο δολοφονίας του ξεκίνησε έπειτα από την έκθεση του Συμβουλίου Κρατικού Ελέγχου, η οποία χαρακτήριζε τον θάνατό του «ύποπτο». Εδώ και δύο χρόνια, η οικογένεια του πρώην προέδρου ισχυριζόταν ότι ο Οζάλ δολοφονήθηκε.

Το θανάσιμο δηλητήριο στρυχνίνη του χορηγήθηκε μέσω φαγητού ή ποτού. Η δοσολογία του δηλητηρίου αυτού που βρέθηκε κατά την νεκροψία στο άψυχο σώμα του Οζάλ είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η στρυχνίνη είναι μία ουσία που δε χρησιμοποιείται στην Τουρκία στην ταρίχευση των νεκρών, χρησιμοποιείται όμως ευρέως για την εξόντωση τρωκτικών.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η έκθεση του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης γράφει ότι ο Οζάλ υπέστη καρδιακή ανακοπή ως αποτέλεσμα της αναπνευστικής ανεπάρκειας που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά εξαιτίας της δηλητηρίασης.

Ο Τουργκούτ Οζάλ εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας το 1989 και πέθανε το 1993 κατά την διάρκεια της θητείας του, σε ηλικία 65 ετών.

Ο κουρδικής καταγωγής Οζάλ κατέβαλε προσπάθειες για τη διευθέτηση του κουρδικού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.