Ο Ολάντ ζητάει σταθερότητα και ενότητα στο Λίβανο

Ο Ολάντ ζητάει σταθερότητα και ενότητα στο Λίβανο

Το Σάββατο, στη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψής του στη Βηρυτό, ο Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο της πρόσφατης δολοφονίας του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Γουισάμ αλ Χασάν, εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στη σταθερότητα και την ενότητα στο Λίβανο.

«Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει με όλη της τη δύναμη όποιον επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει το Λίβανο προκειμένου να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του, την ασφάλεια και την ενότητά του», δήλωσε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Σουλεϊμάν.

«Ήρθα σε μια κρίσιμη στιγμή μετά τη δολοφονία ενός υπέροχου ανθρώπου, του Γουισάμ αλ Χασάν, και θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας», πρόσθεσε.

Η συμμετοχή της Γαλλίας στην Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) και η στρατιωτική στήριξή της προς τη χώρα είναι μέρος της προσπάθειάς της για ενίσχυση της σταθερότητας στο έδαφός της, είπε ο Γάλλος ηγέτης.

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας του Λιβάνου και αποφυγής εξάπλωσης της 20μηνης σύγκρουσης στη γειτονική Συρία. «Εν μέσω της ιδιάζουσας κατάστασης στη Συρία, προσφέρουμε κάθε εγγύηση για σταθερότητα και ενότητα», σημείωσε.

Ο αλ Χασάν σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, στις 19 Οκτωβρίου, την οποία η αντιπολίτευση του Λιβάνου αποδίδει στη Συρία. Στη συνέχεια, ξέσπασαν στο Λίβανο φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης.

«Ζητάμε απ’ όλους να ξεπεράσουν αυτό το συμβάν και να συνεργαστούν μέσα από το διάλογο για την αποφυγή κρίσεων στο μέλλον», είπε από την πλευρά του ο Λιβανέζος πρόεδρος.

«Επιβεβαίωσα στον πρόεδρο Ολάντ τη διάθεσή μας να αποστασιοποιηθούμε από τον αρνητικό αντίκτυπο από τη Συρία, επισημαίνοντας ότι οι Σύροι θα πρέπει να μπορέσουν να επιτύχουν μεταρρυθμίσεις και δημοκρατία μακριά από τη βία που έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και χωρίς τη στρατιωτική επέμβαση», συμπλήρωσε.

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Λίβανο είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου από τότε που ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, επισκέφθηκε τη Βηρυτό τον Ιούνιο του 2008.

Ο κ. Ολάντ αναχώρησε για τη Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την αραβο-ισραηλινή διένεξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.