Οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν σήμερα δύο ταυτόχρονες έρευνες για την επίθεση με μαχαίρι την οποία θεωρούν τρομοκρατική ενέργεια και έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ύποπτο, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν στρατιώτες στο κέντρο των Βρυξελλών.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είπαν ότι ζήτησαν χθες από δικαστή να ερευνήσει την υπόθεση, η οποία όπως σημείωσαν συνιστά απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ μια δεύτερη έρευνα θα εξετάσει την απάντηση των στρατιωτών.

Ο ύποπτος φώναξε “Aλλάχου Άκμπαρ” και επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον των στρατιωτών, ένας εκ των οποίων τον πυροβόλησε δύο φορές.

Ο ύποπτος κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές βρήκαν ένα ψεύτικο όπλο και δύο αντίγραφα του Κορανίου ανάμεσα στα πράγματά του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο άνδρας αυτός ήταν 30 ετών σομαλικής καταγωγής και είχε φτάσει στο Βέλγιο το 2004. Ο υπουργός Μετανάστευσης Τεό Φράνκεν δήλωσε ότι του είχε δοθεί άσυλο το 2009 και το 2015 έλαβε την βελγική υπηκοότητα.

Οι ερευνητές έψαξαν το σπίτι του στην πόλη Μπριζ του βόρειου Βελγίου, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς, χωρίς να αναφερθούν με λεπτομέρειες στα ευρήματά τους.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν γνωστός στις αρχές για διασυνδέσεις με την ισλαμιστική τρομοκρατία αλλά για επίθεση και πρόκληση σωματικών βλαβών τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι εισαγγελείς των Βρυξελλών δήλωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα για το αν ενήργησε σωστά ο στρατιώτης που τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

“Φαίνεται ότι ο στρατιώτης πυροβόλησε δύο φορές τον ύποπτο, ο οποίος του είχε επιτεθεί με μαχαίρι. Πυροβόλησε ευρισκόμενος σε άμυνα και σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως προστίθεται, σήμερα πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή. Οι εισαγγελείς θα λάβουν την τελική τους απόφαση με βάση το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής και θα συμβουλευτούν και την βαλλιστική έκθεση του πραγματογνώμονα.