ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιερουσαλήμ: Οικονομικά προβλήματα σε νοσοκομεία

Ιερουσαλήμ: Οικονομικά προβλήματα σε νοσοκομεία

Έξι νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή δυσκολεύεται να εξοφλήσει τις οφειλές της σε αυτά, θέτοντας σε κίνδυνο την περίθαλψη χιλιάδων ασθενών από τη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τη Δύση, έχει συσσωρεύσει φέτος χρέη 18 εκατομμυρίων δολαρίων (14 εκ. ευρώ) σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν αυξηθεί μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και τη μείωση πέρυσι της βοήθειας που λαμβάνει από τις πλούσιες χώρες του Κόλπου. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός της Παλαιστινιακής Αρχής για το 2012 θα παρουσιάσει έλλειμμα 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,1 δισ. ευρώ).

Η Ουάσινγκτον παρακράτησε οικονομική βοήθεια ύψους 192 εκατομμυρίων δολαρίων (149 εκατ. ευρώ) προς την Παλαιστινιακή Αρχή, όταν ο πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι θα πιέσει να λάβει το καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ ένα παλαιστινιακό κράτος.

Τον Σεπτέμβριο η καθυστέρηση πληρωμών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων προκάλεσαν βίαιες διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη.

«Μόλις η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα σταματάει τις πληρωμές. Όμως το νοσοκομείο πρέπει να εξακολουθήσει να δέχεται ασθενείς», δήλωσε ο Τάουφικ Νάσερ, διευθυντής του νοσοκομείου Augusta Victoria.

Τα νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ υπέγραψαν συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή το 1997 για να μπορούν να δέχονται ασθενείς από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τη γνωμοδότηση γιατρού. Το κόστος για την περίθαλψή τους πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα. Πριν δέκα μήνες οι πληρωμές σταμάτησαν, όμως οι ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αυτά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 22.000 ασθενείς από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 2011. Πρόκειται δηλαδή για περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εκεί.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να παρέχουν χημειοθεραπεία, αιμοκαθάρσεις και νευροχειρουργικές επεμβάσεις στους ασθενείς συσσωρεύοντας μεγάλα χρέη προς τις φαρμακοβιομηχανίες και αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην πληρωμή των εργαζομένων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.