ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Τρέμει» η δύση εάν το συριακό χημικό οπλοστάσιο «πέσει» σε λάθος χέρια

«Τρέμει» η δύση εάν το συριακό χημικό οπλοστάσιο «πέσει» σε λάθος χέρια

Το Πεντάγωνο σύμφωνα με μυστική έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών γνωστοποίησε προς τον Πρόεδρο Ομπάμα ότι εάν οι συριακές δυνάμεις εξαπολύσουν το χημικό οπλοστάσιο που διαθέτουν αυτό είναι ικανό  να σκοτώσει πάνω από 75.000 ανθρώπους σύμφωνα με την εφημερίδα staradvertiser.com.

 Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Ουάσιγκτον είναι ότι  ένα “μικρό μέρος αυτού του οπλοστασίου ενδεχομένως ” έχει μεταφερθεί στην ακραία ισλαμιστική οργάνωση , Χεζμπολάχ.

Η  οργάνωση Χεζμπολάχ  έχει δημιουργήσει μικρά στρατόπεδα εκπαίδευσης κοντά σε  αποθήκες χημικών όπλων, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους των  υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλυτές τίθεται υπό  αμφισβήτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν τάχιστα για να εξουδετερώσουν μια τέτοια “χημική απειλή “.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα ότι όταν  σκέφτεται την συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων στον εμφύλιο στην Συρία  “γυρνάει το μυαλό του”.

 Μέχρι στιγμής ο Ομπάμα έχει αποφύγη  την άμεση παρέμβαση στην εμφύλια διαμάχη στην Συρία , και η εκτίμηση του Πενταγώνου είναι ότι αυτό έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο .

Το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη συντάξει  λεπτομερή σχέδια για το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια τέτοια αποστολή στην Συρία , σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Υπάρχουν όμως σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τους ίδιους , για την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου με λιγότερες και πιο επιλεγμένες και ευκίνητες δυνάμεις.

Η αποκάλυψη ότι η  Χεζμπολάχ έχει δημιουργήσει στρατόπεδα κοντά σε μερικές από τις αποθήκες με χημικά όπλα ανανέωσε την ανησυχία ότι το χάος στη Συρία βαθαίνει και στον «χορό» τώρα εισέρχονται τα άκρως επικίνδυνα  χημικά όπλα που διαθέτει το συριακό καθεστώς  με τον φόβο  να πλανάται και που κανένας δεν θέλει να σκέφτεται ότι αυτά ενδεχομένως  δύνανται να πέσουν σε λάθος χέρια όπως αυτά  της οργάνωσης  Χεζμπολάχ .

Την έκθεση αυτή αποκάλυψε  αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ο οποίος κράτησε την αναωνυμία του , τονίζοντας όμως ότι  “ο φόβος  ότι αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας».

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Χεζμπολάχ, η οποία εδρεύει  στο Λίβανο, έχει ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση “προστασίας”  της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, κάνοντας παράλληλα   προσπάθεια να αποκτήσει υπό τον  έλεγχο της χημικά όπλα  . Η απόφαση της να εκπαιδεύσει μαχητές κοντά σε μεγάλες αποθήκες χημικών τονίζουν κάποιοι αξιωματούχοι , θα μπορούσε να βασίζεται στο ότι τα στρατόπεδά τους  σε εκείνα τα σημεία δεν κινδυνεύουν να βομβαρδιστούν διότι  υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν τα χημικά όπλα.

Ο Σύρος Πρόεδρος Άσαντ όμως απείλησε να προβεί σε “αντίποινα” και “πέρα από τα σύνορα της χώρας του”, εφόσον “εξωτερικές δυνάμεις” προσπαθήσουν  να εισβάλουν στην χώρα του και τον ανατρέψουν . Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το αν ο ίδιος ή οι πληρεξούσιοι αντιπρόσωποί του, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα, ως τελευταία ασπίδα τους.

Ο Ομπάμα είναι αντίθετος στην συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία αλλά έχει θέσει κόκκινες γραμμές. Μία από αυτές είναι η πιθανή χρήση  χημικών όπλων από την πλευρά της Συρίας. Τότε όπως δήλωσε και ό ίδιος   “αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα.”

Η Συρία έχει ήδη ένα τεράστιο οπλοστάσιο  πυραύλων με εμβέλεια που καταλαμβάνει  την Τουρκία και το  Ισραήλ, επίσης  στο παρελθόν έχει παράσχει  βοήθεια παντός είδους συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων  στην οργάνωση Χεζμπολάχ .

Επίσης σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ,  οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδείξεις  ότι η Βόρεια Κορέα είχε παράσχει πυραυλική τεχνογνωσία στην Συρία συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας με  τους πυραύλους Scud.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.