ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κλιμακώνεται η πολιτική αστάθεια στην Ιορδανία

Κλιμακώνεται η πολιτική αστάθεια στην Ιορδανία

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν οι ταραχές στην Ιορδανία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων. Τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της πτώσης του μονάρχη Αμπντάλα Β’ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι αρχές, που έχουν συλλάβει 158 διαδηλωτές, προειδοποίησαν ότι θα αντιμετωπίσουν σθεναρά κάθε βίαιη κινητοποίηση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έλαβε μέρος στις κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην επαρχία, γεγονός που σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς εγείρει το φάσμα μακρόχρονης αστάθειας στο χασεμιτικό βασίλειο, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και χώρα που συνορεύει με το Ισραήλ.

Η διαδήλωση στο Αμάν, κοντά στο ναό Χουσέινι, ήταν ειρηνική. Άοπλοι αστυνομικοί στάθηκαν ανάμεσα το συγκεντρωμένο πλήθος περίπου 4.000 διαδηλωτών που φώναζε συνθήματα ενάντια στο μονάρχη, από μία μικρότερη ομάδα υποστηρικτών του.

Τα συνθήματα «Κάτω ο Αμπντάλα» και «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις, με το δεύτερο να παραπέμπει άμεσα στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Οι ταραχές ξέσπασαν την Τρίτη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη τιμή του φυσικού αερίου κατά 53% και της βενζίνης κατά 12%. Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του χθες. Η πολιτική αστάθεια στην Ιορδανία καταγράφεται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συγκυρία στην περιοχή, καθώς ο πόλεμος στη Συρία υπάρχει ενδεχόμενο να εξαπλωθεί και πέραν των συνόρων της και το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα.

Διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με κυβερνητικές δυνάμεις στις νότιες πόλεις Κάρακ και Ταφίλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη βόρεια κωμόπολη Κάραμεχ, το εξοργισμένο πλήθος έκλεισε κεντρικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν τη περιοχή με τη πρωτεύουσα Αμάν καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων και πετώντας πέτρες εναντίον αστυνομικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.