Δίμηνη εκεχειρία συμφώνησαν FARC και Κολομβιανή κυβέρνηση

Δίμηνη εκεχειρία συμφώνησαν FARC και Κολομβιανή κυβέρνηση

Σήμερα Δευτέρα, οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν και πρόκειται να τηρήσουν μονομερώς μία δίμηνη εκεχειρία, με την ευκαιρία της εκκίνησης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της χώρας, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στην Αβάνα με στόχο να τερματισθεί η σχεδόν 50ετής εμφύλια σύρραξη.

Η εκτελεστική γραμματεία των FARC «διέταξε τον τερματισμό των επιθετικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά των δυνάμεων της τάξης», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Ιβάν Μάρκες (το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Λουσιάνο Μαρίν), επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης.

«Η εκεχειρία αυτή θα αρχίσει να τηρείται από τις 20 Νοεμβρίου στις 07:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 20 Ιανουαρίου την ίδια ώρα», πρόσθεσε ο Μάρκες, του οποίου η αντιπροσωπεία αφίχθη υπό καταρρακτώδη βροχή στο Συνεδριακό Μέγαρο της κουβανικής πρωτεύουσας, λίγα λεπτά μετά την άφιξη της αποστολής της κολομβιανής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών εγκαινιάσθηκαν επισήμως στις 18 Οκτωβρίου στη Νορβηγία—εγγυήτρια χώρα μαζί με την Κούβα—και θα έχουν κατά την παρούσα φάση στην ημερήσια διάταξή τους πέντε κεφάλαια: την αγροτική ανάπτυξη, την συμμετοχή των FARC στην πολιτική ζωή, τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κοκαΐνης και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας είναι ο πρώην πρόεδρος Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, ο οποίος διαβεβαίωσε πριν την αναχώρησή του από τη Μπογοτά πως ο πρώτος αυτός κύκλος συνομιλιών «θα διαρκέσει κατ’ αρχήν 10 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων θα αποφασισθεί η ημερομηνία του επόμενου κύκλου».

«Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία. Μία διαδικασία που θα μεταφράζεται σε μήνες και όχι σε χρόνια», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.