ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο η Χίλαρι Κλίντον για συνομιλίες

Στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο η Χίλαρι Κλίντον για συνομιλίες

Οι ΗΠΑ στέλνουν την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, σε μία πρωτοβουλία για συμμετοχή στις διαβουλεύσεις διπλωματικής «κορυφής» για την κρίση στη Γάζα ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις και οι απαντήσεις της Χαμάς με ρουκέτες έχουν περάσει πλέον στην έβδομη ημέρα. Το Ισραήλ «παγώνει προσωρινά» την χερσαία επέμβαση, με άτυπη προθεσμία την Πέμπτη, ενώ η ένταση έχει διαχυθεί και στη Δυτική Όχθη. Επίθεση με μαχαίρι στην αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, υπό κράτηση ο δράστης. «Επικίνδυνη κλιμάκωση που πρέπει να αποφευχθεί» η χερσαία επέμβαση, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνο του» η θέση του Λευκού Οίκου.

Ο απολογισμός της αιματηρής εβδομάδας βρίσκεται στους τρεις νεκρούς Ισραηλινούς και 108 νεκρούς Παλαιστίνιους -οι μισοί εκ των οποίων άμαχοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πηγαίνει την Τρίτη εκτάκτως στην περιοχή για να έχει συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα και το Κάιρο. Η Κλίντον θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στη Ραμάλα με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής -όχι όμως, όπως σημείωσε ο Λευκός Οίκος, με τη Χαμάς.

Τόσο το Γαλλικό Πρακτορείο όσο και το BBC επικαλούνται το μεσημέρι της Τρίτης Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους το Ισραηλ βάζει «στον πάγο» τα σχέδιά του για χερσαία επέμβαση, ώστε «να δοθεί μία ευκαιρία στις διαπραγματευτικές διαδικασίες». Άτυπη προθεσμία, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, θεωρείται η Πέμπτη. 

Ανακοινώνοντας την αποστολή της Κλίντον, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «η κλιμάκωση δεν είναι προς όφελος κανενός». Όμως, όσον αφορά το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «ο Μπ. Ομπάμα δεν έχει ζητήσει από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε εισβολή, και πιστεύει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να πάρει τις δικές τους αποφάσεις του για θέματα ασφάλειας». 

Την ίδια ώρα στο Κάιρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και προειδοποίησε ότι πιθανή χερσαία επέμβαση θα «έφερνε μόνο μεγαλύτερη τραγωδία» και θα πρέπει «να αποφευχθεί».

«Το μήνυμά μου είναι σαφές, όλες οι πλευρές πρέπει αμέσως να σταματήσουν τις εχθροπραξίες» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι το Ισραήλ έχει δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλειά [του] οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά μία χερσαία επιχείρηση θα συνιστούσε επικίνδυνη κλιμάκωση» τόνισε ο Μπαν Κι-Μουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.