Υπό αναθεώρηση η εντολή των 17.000 κυανόκρανων στη Λ.Δ του Κονγκό

Υπό αναθεώρηση η εντολή των 17.000 κυανόκρανων στη Λ.Δ του Κονγκό

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι οι αντάρτες του κινήματος Μ23 που έχουν καταλάβει την πόλη Γκόμα, στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, έχουν απαγάγει γυναίκες και παιδιά.

“Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μ23 τραυμάτισε πολίτες, συνέχισε τις απαγωγές παιδιών και γυναικών, κατέστρεψε περιοχές και εκφόβισε δημοσιογράφους και όσους επιχείρησαν να της αντισταθούν στην προέλασή της. Η κατάσταση εντός και γύρω από την Γκόμα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο”, είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εντουάρντο δελ Μπουέι.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι περίπου 1500 κυανόκρανοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Γκόμα και πραγματοποιούν περιπολίες στην πόλη, παρά την άφιξη των ανταρτών στην περιοχή. Οι κυανόκρανοι θα παραμείνουν στην πόλη “για να προστατεύσουν τους κατοίκους από την άμεση απειλή”, τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε εκ νέου τις “σοβαρές” παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι αντάρτες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ενδέχεται ακόμη και σήμερα να υιοθετήσει μια απόφαση με την οποία θα επιβάλλονται νέες κυρώσεις στην οργάνωση Μ23.

Οι αντάρτες, οι οποίοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις αρχές της ΛΔ του Κονγκό υποστηρίζονται από τη γειτονική Ρουάντα, κατέλαβαν νωρίτερα την Γκόμα, την πρωτεύουσα της πλούσιας σε μεταλλεύματα επαρχίες του Βόρειου Κίβου. Η πόλη αυτή είχε καταληφθεί και το 1998 από αντάρτες προσκείμενους στη Ρουάντα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να εξετάσει το ψήφισμα που παρουσίασε η Γαλλία, με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις στα ηγετικά στελέχη της Μ23, τους Μποντουάν Ενγκαρουγιέ και Ίνοσεντ Καϊνά και θα καταδικάζεται κάθε είδους υποστήριξη προς τους αντάρτες από το εξωτερικό, χωρίς όμως να κατονομάζονται συγκεκριμένες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε από το Παρίσι ότι η εντολή των 17.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ είναι επίσης “υπό αναθεώρηση” γιατί σήμερα δεν τους επιτρέπεται να παρέμβουν για να απωθήσουν “μερικές εκατοντάδες άνδρες”. “Η εντολή της Monusco (Αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση της Λ. Δ. του Κονγκό) είναι υπό αναθεώρηση. Η Monusco δεν ήταν σε θέση να εμποδίσει αυτά που έγιναν από μερικές εκατοντάδες άνδρες. Το να στείλεις 17.000 άνδρες και να τους δώσεις μια εντολή που δεν τους επιτρέπει να επέμβουν είναι παράλογο”, δήλωσε ο Φαμπιούς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο δελ Μπουέι πάντως σημείωσε ότι οι κυανόκρανοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις ένοπλες δυνάμεις του Κονγκό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.