ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΕΤΑ για συνομιλίες

Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΕΤΑ για συνομιλίες

“Δεν θα διαπραγματευτούμε με μία τρομοκρατική οργάνωση”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντες Ντίαζ σχετικά με την πρόταση για συνομιλίες από την ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ ζητώντας τον άνευ όρων αφοπλισμό της.

Η ΕΤΑ πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών για το θέμα της επιστροφής των κρατουμένων μελών της οργάνωσης με αντάλλαγμα τον πλήρη αφοπλισμό της.

Η οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ισπανία και τη Γαλλία για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών της επιχειρήσεων και την παράδοση του οπλοστασίου της.

“Η μοναδική ανακοίνωση που αναμένουμε και απαιτούμε είναι ο άνευ όρων αφοπλισμός της. Γνωρίζουν ότι δεν έχουμε διαπραγματευτεί και δεν θα διαπραγματευτούμε με μία τρομοκρατική οργάνωση”, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίαζ.

Πριν από ένα χρόνο η ΕΤΑ ανακοίνωσε το τέλος της ένοπλης δράσης της με στόχο την ανεξαρτησία των Βάσκων που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες και άφησε πίσω της περισσότερους από 800 νεκρούς, αλλά δεν δεν τερμάτισε πλήρως τις επιχειρήσεις της ούτε παρέδωσε το οπλοστάσιό της. Στο παρελθόν η οργάνωση έχει παραβιάσει κι άλλες εκεχειρίες.

Η ΕΤΑ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς πολλοί από τους ηγέτες της έχουν συλληφθεί και μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της έχει κατασχεθεί.

Εκατοντάδες μέλη της κρατούνται σε ισπανικές φυλακές. Η οργάνωση επιθυμεί συνομιλίες με στόχο τη μεταφορά τους στη Χώρα των Βάσκων ώστε να προχωρήσει στον πλήρη αφοπλισμό της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.