ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μπανγκλαντές: Ημέρα πένθους για τους 112 νεκρούς

Μπανγκλαντές: Ημέρα πένθους για τους 112 νεκρούς

Στο Μπανγκλαντές η σημερινή μέρα ήταν ημέρα εθνικού πένθους για την πυρκαγιά σε κλωστοϋφαντουργία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 112 εργαζόμενους, και εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε εκ νέου προμελετημένη ενέργεια δολιοφθοράς.

Διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και τα εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων της χώρας, που βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης στις εξαγωγές ρούχων σε διεθνές επίπεδο, δεν λειτούργησαν.

Η πυρκαγιά —το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας— ξέσπασε το Σάββατο στο πολυώροφο κτίριο της “Tazreen Fashions”. Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την τραγωδία.

Οι κλωστοϋφαντουργίες στο Μπαγκλαντές παρέμειναν κλειστές όλη την εργάσιμη ημέρα —η Τρίτη που κηρύχθηκε από τις αρχές ημέρα εθνικού πένθους—, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια και μαύρες σημαίες τοποθετήθηκαν σε πολλά εργοστάσια.

“Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για προμελετημένη πράξη. Θα ανακαλύψουμε άμεσα ποιοι ευθύνονται. . . θα λογοδοτήσουν”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μοχιουντίν Χαν Αλαμγκίρ, κάνοντας λόγο περί ενδείξεων ότι σημειώθηκε εμπρησμός.

Την Δευτέρα η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ υποστήριξε ότι το δυστύχημα αποτελούσε πράξη δολιοφθοράς με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής της.

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, με μαύρες σημαίες, διαδήλωσαν στη βιομηχανική ζώνη Ασούλια, το προάστιο της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το εργοστάσιο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εμπόδισαν τη κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο και είπαν πως δεν θα πάψουν να ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους θανάτους των συναδέλφων τους.

“Δε θα σταματήσουμε τη προσπάθειά μας για τη τιμωρία των υπευθύνων αυτής της τραγωδίας”, είπε ένας εργαζόμενος.

Ο Χαμπιμπούρ Ράχμαν, επικεφαλής της αστυνομίας στην Ντάκα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι άντρες του ερευνούν καταγγελίες επιζώντων σύμφωνα με τις οποίες οι διευθυντές του εργοστασίου εμπόδισαν τους εργάτες να εγκαταλείψουν το χώρο όταν ήχησε ο συναγερμός για την άμεση απομάκρυνσή τους από το εργοστάσιο. Οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες κι οι πυροσβεστήρες δεν λειτουργούσαν, αποκάλυψαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Ο ιδιοκτήτης της Tazreen Fashions ακόμα αναζητείται από τις αρχές για να ανακριθεί προκειμένου να εξακριβωθεί αν εφαρμόζονταν τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας.

Στο μεταξύ η εταιρεία κολοσσός της λιανικής Walmart, αμερικανικών συμφερόντων, παραδέχτηκε ότι κάποια προϊόντα της παράγονταν στο εργοστάσιο όπου εκδηλώθηκε.

Ωστόσο η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Δευτέρα ανέφερε ότι “ένας προμηθευτής ανέθεσε το έργο σε υπεργολάβο σε αυτό το εργοστάσιο χωρίς να έχει λάβει άδεια και παραβιάζοντας τη πολιτική μας.” “Το εργοστάσιο της Tazreen δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να παράγει προϊόντα για λογαριασμό της Walmart όταν ξέσπασε η φωτιά”, πρόσθεσε η Γουόλμαρτ, προσπαθώντας εμφανώς να αποστασιοποιηθεί από την τραγωδία.

“Έχουμε καταγγείλει τη σχέση μας με τον εν λόγω προμηθευτή” και “συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στα εργοστάσια του Μπανγκλαντές” πρόσθεσε.

Αρκετές γνωστές εταιρείες —συμπεριλαμβανομένων της GAP και της Nike— έσπευσαν να διαψεύσουν ότι έχουν σχέση με το εργοστάσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.