Σε επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III προχώρησε η αμερικανική Αεροπορία σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην εξέλιξη του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου και στα νέα όπλα της Μόσχας.

Ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατηγείου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη στρατηγική δύναμη αποτροπής (Air Force Global Strike Command), ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:26 τοπική ώρα (15:26 ώρα Ελλάδας).

«Μια δοκιμή είναι αξιόπιστη αν ο πύραυλος εκτοξευθεί, ολοκληρώσει την πορεία του εντός της προσδιορισμένης ασφαλούς πορείας, αν ο εξοπλισμός του λειτουργήσει όπως προβλέπεται, αν τα δεδομένα που ληφθούν από την περιοχή που επλήγη (…) ανταποκρίνονται στον καθορισμένο στόχο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο πύραυλος «έπληξε τον καθορισμένο στόχο», πάντως η ανάλυση των δεδομένων της δοκιμής «δεν θα δημοσιοποιηθεί», κατά την ίδια πηγή.

Η πυραυλική δοκιμή, η πρώτη που έγινε φέτος στις ΗΠΑ, ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε να γίνει αυτό το χρονικό διάστημα λίγο καιρό μετά την παρουσίαση από τον Β.Πούτιν των νέων ρωσικών στρατηγικών οπλικών συστημάτων που κυριολεκτικά καθιστούν τις ΗΠΑ ευάλωτες σε ένα ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου με την Ρωσία κατά πρώτο λόγο και την Κίνα κατά δεύτερο (οι Κινέζοι θεωρείται ως βέβαιο ότι θα έμπαιναν σε ένα πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας καθώς γνωρίζουν ότι αμέσως μετά θα ήταν η σειρά τους σε περίπτωση που επικρατούσαν οι ΗΠΑ).

Οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμη εκατοντάδες πυραύλους Minuteman III σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα στα σιλό εκτόξευσής τους, κατανεμημένους σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Την επόμενη 20ετία η αμερικανική Αεροπορία σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τους πυραύλους αυτούς και να τους αντικαταστήσει με έναν νέο, γνωστό με το ακρώνυμο GBSD (σ.σ.: Ground Based Strategic Deterrent, «χερσαία στρατηγική αποτροπή»).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!