Η Β.Κορέα μάλλον έθεσε δορυφόρο σε τροχιά, εκτιμά υπηρεσία των ΗΠΑ

Η Β.Κορέα μάλλον έθεσε δορυφόρο σε τροχιά, εκτιμά υπηρεσία των ΗΠΑ

Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που εκτόξευσε την Τετάρτη η Βόρειος Κορέα φαίνεται ότι έθεσε «κάποιο αντικείμενο» σε τροχιά, ανακοίνωσε η Διοίκηση Άμυνας Αεροδιαστήματος Βορείου Αμερικής (NORAD).

 Αξιωματούχοι της υπηρεσίας, η οποία παρακολουθεί τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και τις ενδεχόμενες διαστημικές απειλές, ανέφερε ότι η εκτόξευση έγινε αντιληπτή στις 02.49 ώρα Ελλάδας και ότι ο πύραυλος κινήθηκε νότια.

Η Βόρειος Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο πύραυλος Unha θα έθετε έναν δορυφόρο σε τροχιά. Όμως οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ είχαν προειδοποιήσει την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ανησυχώντας ότι η ίδια πυραυλική τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε βαλλιστικούς πυραύλους για επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Η Βόρειος Κορέα, εξάλλου, είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει πυρηνικές βόμβες, οι οποίες όμως πιστεύεται ότι δεν είναι ακόμα αρκετά μικρές για να χρησιμοποιηθούν σε κεφαλές πυραύλων.

Σύμφωνα με τη NORAD, το πρώτο στάδιο του πυραύλου κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα ενώ το δεύτερο στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας δείχνουν να επιβεβαιώνουν την ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα η Ιαπωνία, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος πέρασε πάνω από τοι ιαπωνικό νησί της Οκινάουα και ότι ένα τμήμα του κατέπεσε δυτικά της κορεατικής χερσονήσου και ένα δεύτερο τμήμα έπρεπε να είχε πέσει ανατολικά των Φιλιππίνων.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο πύραυλος απελευθέρωσε ένα αντικείμενο το οποίο φαίνεται ότι κατάφερε να φτάσει σε τροχιά. Ο πύραυλος και τα συντρίμμια που δημιούργησε ουδεμία στιγμή δεν έθεσαν σε κίνδυνο τη Βόρεια Αμερική» αναφέρει η ανακοίνωση της NORAD.

Η Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει μια ανάλογη εκτόξευση τον Απρίλιο, ο πύραυλος όμως καταστράφηκε λίγο μετά την πυροδότηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.