ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τον στρατό και τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τον στρατό και τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Μια σοβαρή κρίση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βορειοδυτικό Πακιστάν καταγράφει η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, κατηγορώντας τόσο τις ένοπλες δυνάμεις όσο και τους Πακιστανούς ταλιμπάν πως διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις ατιμωρητί, αφού η δικαιοσύνη στη χώρα δεν τους αγγίζει.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, ο στρατός του Πακιστάν, ο οποίος διεξάγει συνεχώς επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων ανταρτών στην περιοχή αυτή, έχει συλλάβει χιλιάδες άνδρες και ανήλικους έφηβους τους οποίος κρατά σε μυστικές τοποθεσίες. Ορισμένοι εξ αυτών δεν επανεμφανίζονται ποτέ, τόνισε η Αμνηστία.

Επιπλέον, αντάρτες που έχουν ορμητήριο την περιοχή και διεξάγουν ανταρτοπόλεμο εναντίον των δυνάμεων του NATO στο γειτονικό Αφγανιστάν επιτίθενται συχνά σε πολίτες στις περιοχές των φυλών, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης.

Στην έκθεσή της, που τιτλοφορεί «Τα Χέρια της Βαναυσότητας» (‘The Hands of Cruelty’, Λονδίνο 2012) η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πως «εκατομμύρια άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε ένα καθεστώς διαρκούς ανομίας» στην περιφέρεια αυτή, που περιγράφει σαν μια νομική «μαύρη τρύπα».

«Έπειτα από μια δεκαετία βίας, διαμαχών και πολέμου, οι φυλές συνεχίζουν να υφίστανται επιθέσεις, απαγωγές και κατατρομοκράτηση αντί να προστατεύονται», δήλωσε η Πόλι Τράσκοτ, η υποδιευθύντρια της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Η τήρηση και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν ισχύουν στις περιοχές των φυλών, όπου ο στρατός «χρησιμοποιεί νέους ευρείας ισχύος νόμους για την ασφάλεια και το αδυσώπητο σύστημα δικαιοσύνης της εποχής της αποικιοκρατίας για να διαπράττει παραβιάσεις με πλήρη ατιμωρησία», συνέχισε.

«Επιτρέποντας στις ένοπλες δυνάμεις να διαπράττουν παραβιάσεις ανεξέλεγκτες οι αρχές του Πακιστάν τους δίνουν το ελεύθερο να προχωρούν σε βασανιστήρια κι εξαφανίσεις» πολιτών, υπογράμμισε η Τράσκοτ.

Από την άλλη πλευρά οι ταλιμπάν και άλλες ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν να αποτελούν μια «θανάσιμη απειλή» για την πακιστανική κοινωνία. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις εναντίον πολιτών που έχουν διαπράξει οι μαχητές αυτοί.

«Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα επιδείξει πλήρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων διαπράττοντας αυτές τις επιθέσεις χωρίς διάκριση και εκ προθέσεως», τόνισε η Τράσκοτ.

Οι ταλιμπάν και άλλες ένοπλες παρατάξεις διαπράττουν επίσης βάρβαρες εξωδικαστικές δολοφονίες ανδρών του προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων που αιχμαλωτίζουν ή φερόμενων ως κατασκόπων, μερικές φορές μετά από αυτοσχέδιες ‘δίκες’ που αποτυγχάνουν να τηρήσουν ακόμα και τα στοιχειωδέστερα διεθνή πρότυπα σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης.

«Οι φυλές ζουν με τον τρόμο των θανατηφόρων αντιποίνων εάν υπάρξει η παραμικρότερη υποψία πως υποστηρίζουν το κράτος στο Πακιστάν», ανέφερε η Τράσκοτ.

Ένας αξιωματικός του πακιστανικού στρατού απέρριψε το περιεχόμενο της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε συρραφή περιστασιακών στοιχείων και καταδεικνύει άγνοια για την πραγματικότητα στο πεδίο.

«Είμαστε ένας επαγγελματικός και πειθαρχημένος στρατός και δεν διαπράττουμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι επιχειρούμε βάσει των νόμων της χώρας», είπε ο αξιωματικός αυτός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο στρατός του Πακιστάν κάνει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια «κανένας άμαχος να μην παθαίνει κακό στις επιχειρήσεις εναντίον των εξτρεμιστών», συνέχισε ο ίδιος. «Η πραγματικότητα είναι πως μερικές φορές, οι εξτρεμιστές φορούν στολές των ένοπλων δυνάμεων για να απαγάγουν και να σκοτώνουν ανθρώπους και κατηγορείται ο στρατός» για τις πράξεις τους, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.