Ένα μικρό αεροσκάφος εμπόδισε η Μάλτα να επιχειρεί εκτός της χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό πλοιαρίων με μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ΜΚΟ θαλάσσιας διάσωσης Sea Watch.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μάλτας επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος καθηλώθηκε στο έδαφος και ότι αργότερα μέσα στη μέρα αναμένεται εκτενέστερη ανακοίνωση.

Η κίνηση φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών τόσο από πλευράς της Μάλτας όσο και από την πλευρά της γειτονικής της Ιταλίας να καταστήσουν σχεδόν αδύνατο σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν το έδαφός τους ως βάση για αποβίβασης λαθραίων μεταναστών που βρίσκονται σε πλοιάρια που έχουν αποπλεύσει από τις λιβυκές ακτές.

«Από εδώ και στο εξής καμία αναγνωριστική πτήση στην περιοχή έρευνας βόρεια της ακτής της Λιβύης δεν θα επιτρέπεται», ανακοίνωσε η Sea Watch.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μάλτα ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα λιμάνια της για όλα τα πλοία ΜΚΟ αφού απέτρεψε την είσοδο πλοίου της γερμανικής Mission Lifeline που μετέφερε 133 παράνομους μετανάστες.

Η Ιταλία και η Μάλτα άσκησαν κριτική εις βάρος των διαχειριστών του πλοίου επειδή αγνόησαν τις εντολές της ιταλικής ακτοφυλακής και περισυνέλεξαν τους μετανάστες και πρόσφυγες αντί να αφήσουν να το πράξει η ακτοφυλακή της Λιβύης.

Τη Δευτέρα ο πλοίαρχος του πλοίου εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου της Μάλτας και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παρατυπίες στο νηολόγιο. Το Lifeline τέθηκε σε καθεστώς κράτησης όσο εκκρεμούν περαιτέρω έρευνες.

Νωρίτερα η Μάλτα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, είχε απαγορεύσει την είσοδο στο σωστικό πλοίο Aquarius, το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υποχρεώνοντάς το να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι την Ισπανία προκειμένου να αποβιβαστούν εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε ένα άλλο σωστικό πλοίο ΜΚΟ, το Sea Watch III, απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνι της Βαλέτα την Κυριακή για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Μάλτα, όπως και η Ιταλία, επιμένει ότι τα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων δεν πρέπει να παρακωλύουν τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών από τις εθνικές ακτοφυλακές.