Ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Φαρούκ αλ Σάρεχ παραδέχτηκε στη φιλοσυριακή εφημερίδα αλ Ακμπάρ του Λιβάνου ότι καμία από τις εμπόλεμες πλευρές στη χώρα δεν είναι σε θέση να νικήσει, απευθύνοντας έκκληση για μια «ιστορική» λύση μετά από 21 μήνες συγκρούσεων.

  «Καμία εξέγερση δεν μπορεί να θέσει τέλος στον πόλεμο με στρατιωτικά μέσα. Ούτε και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και των μονάδων του στρατού θα θέλουν τέλος στον πόλεμο επίσης», είπε ο αλ Σάρεχ, .

  «Ασφαλώς, είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους πολίτες, όμως είναι διαφορετικό πράγμα η επιδίωξη μιας λύσης στην κρίση μέσω των δυνάμεων ασφαλείας, δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε αυτά», είπε.

   Τον Οκτώβριο η Τουρκία είχε προτείνει να αναλάβει ο αλ Σάρεχ επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία αφού αποχωρήσει από την προεδρία ο Μπασάρ αλ Ασαντ.

   «Η λύση πρέπει να προέλθει από τη Συρία αλλά αφού περάσει από μια ιστορική διευθέτηση που θα περιλαμβάνει τις κυριότερες χώρες της περιοχές και τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος επισημαίνοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει απομακρύνεται λίγο ακόμη η λύση».

   Σύμφωνα με την εφημερίδα ο αλ Σάρεχ τόνισε ότι οι Σύροι «θα πρέπει να μάχονται για τη Συρία και όχι για έναν άνθρωπο ή για ένα καθεστώς». Πρόσθεσε όμως ότι «οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ένοπλες, πολιτικές ή συνδεδεμένες με το εξωτερικό, δεν μπορούν να αυτοπροτείνονται ως μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού».

  Κατά τον ίδιο τρόπο, «η σημερινή εξουσία, με τον στρατό και την ιδεολογία της, με τα πολιτικά κόμματά της με επικεφαλής το Μπάαθ, δεν μπορεί να οδηγήσει μόνη της στην αλλαγή χωρίς τη συμμετοχή» των νέων δυνάμεων, συνέχισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr