ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΗΠΑ: «Σταματήστε τη στήριξη στους αντάρτες του Κονγκό»

ΗΠΑ: «Σταματήστε τη στήριξη στους αντάρτες του Κονγκό»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από τον ομόλογό του της Ρουάντας Πολ Καγκάμε να σταματήσει την οποιαδήποτε στήριξη προς τους αντάρτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Μπαράκ Ομπάμα «υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε στήριξη στο κίνημα των ανταρτών Μ23 δεν συνάδει με τη βούληση για σταθερότητα και ειρήνη στη Ρουάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιείται μερικές ώρες μετά την προτροπή των ΗΠΑ να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη δύο αρχηγοί των ανταρτών της Ρουάντας και του Κονγκό που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη ΛΔ Κονγκό.

Πρόκειται για τον ανώτατο διοικητή των ανταρτών των Δημοκρατικών Απελευθερωτικών Δυνάμεων της Ρουάντας Σιλβέστρε Μουντακουμούρα και τον Μπόσκο Νταγκάντα, πρώην στρατηγό του κονγκολέζικου στρατού που φέρεται να είναι ο αρχηγός του κινήματος Μ23.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Ομπάμα και ο Καγκάμε συζήτησαν επίσης προβλήματα διακυβέρνησης που υπάρχουν από παλιά στη ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση του προέδρου Καγκάμε να προωθήσει την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ανατολική πλευρά της ΛΔ Κονγκό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για μια πολιτική συμφωνία στη ΛΔ Κονγκό και απηύθυνε το ίδιο αίτημα και στον κονγκολέζο ομόλογό του Τζόζεφ Καμπίλα.

Το κίνημα Μ23 συγκροτείται κυρίως από πρώην αντάρτες οι οποίοι αφού προσχώρησαν το 2009 στις ένοπλες δυνάμεις του Κονγκό, στασίασαν τον περασμένο Απρίλιο και έκτοτε πολεμούν τον τακτικό στρατό του Κονγκό στην περιοχή Κίβου.

Δύο γειτονικές χώρες, η Ρουάντα και η Ουγκάντα, κατηγορούνται από τον ΟΗΕ ότι στηρίζουν τους αντάρτες, κάτι που οι ίδιες διαψεύδουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.