ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Απορρίφθηκε (προς το παρόν) ο έλεγχος του Ίντερνετ

Απορρίφθηκε (προς το παρόν) ο έλεγχος του Ίντερνετ

Προσωρινά φαίνεται να γλυτώνουμε την διαδικτυακή λογοκρισία. Το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα παρέδιδε στις κυβερνήσεις ακόμη μεγαλύτερη εξουσία ελέγχου στη χρήση του διαδικτύου και κατ’ επέκταση σε όλες τις τηλεπικοινωνίες απορρίφθηκε από τις Η.Π.Α καθώς και από έτερα σημαντικά Δυτικά και Αφρικανικά έθνη. Τα έθνη που απέρριψαν τελικώς το ψήφισμα ανέφεραν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη Συνεδρίαση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στο Dubai.

Οι τελικές προτάσεις οι οποίες παραδόθηκαν έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων είχαν το εξής περιεχόμενο: οι κυβερνήσεις των χωρών θα αποκτούσαν ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο αναφορικά με τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις και την κυκλοφορία των δεδομένων, παρεμβαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς στη χρήση του διεθνούς δικτύου.

Η απόρριψη του ψηφίσματος είναι μία θετική εξέλιξη καθώς επανακαθορίζει τον ρόλο του internet ως μία διεθνή υπηρεσία στην οποία δεν πρέπει, και δεν μπορούν (ακόμη) να παρέμβουν ευθέως οι κυβερνήσεις..

Όλως περιέργως, οι Η.Π.Α ήταν η πρώτη χώρα που εξέφρασε την αντίθεση της με το προσχέδιο του ψηφίσματος: “Το διαδίκτυο έχει δώσει στον κόσμο αφάνταστα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τα τελευταία 24 χρόνια.. Και όλα αυτά δίχως να ελέγχεται και να ρυθμίζεται από τα Ηνωμένα ‘Εθνη.. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών το οποίο δεν ‘συμβιβάζεται’ και δεν έχει συνοχή με το μοντέλο πολλαπλής διακυβέρνησης του διαδικτύου..”

Οι χώρες που ακολούθησαν τη στάση των Η.Π.Α και απέρριψαν το ψήφισμα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, η Αίγυπτος, η Κένυα, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Πολωνία, το Κατάρ και η Σουηδία. Κατά αυτόν τον τρόπο το προτεινόμενο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί πλέον με κανένα μέσο ή τέχνασμα να εφαρμοστεί, τουλάχιστον στη μορφή που προτάθηκε.

Ίσως όμως υπάρχει ένας πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν πέρασε τελικά αυτό το ψήγφισμα. Η Δύση και οι ΗΠΑ ειδικότερα χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πορτοκαλί, ροζ, και έγχρωμες επαναστάσεις, και φυσικά υπάρχουν πολλά μέρη ακόμα που χρήζουν “διορθώσεως”, οπότε το Διαδίκτυο προς το παρόν πρέπεινα είναι ανεξέλεγκτο. Όταν ανατείλει ο νέος κόσμος που ονειρεύονται, προφανώς τότε τοΔιαδίκτυο θα έχει παίξει το ρόλο του και θα έχει εκπληρώσει το σκοπό του οπότε και θα περάσει στον πλήρη έλεγχο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.