ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν υπερηχητικό πύραυλο (φωτο)

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν υπερηχητικό πύραυλο (φωτο)

Η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (YΠΑ) των ΗΠΑ έχει θορυβηθεί από την προοπτική ότι υπερηχητικοί πύραυλοι θα διεισδύσουν τα συστήματα αντι-πυραυλικής άμυνας τους και γι’ αυτό τον λόγο θέλει έναν πύραυλο για να τους αναχαιτίσει, ο οποίος θα έχει ταχύτητες μεγαλύτερες των 5 Mach.

Η ΥΠΑ κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, θέτοντας μια ερευνητική πρόταση για την ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου που θα επιτρέψουν στους πυραύλους αναχαίτισης να εκτελούν ελιγμούς με υψηλό G σε υπερηχητικές ταχύτητες, ενώ επίσης αναφέρει ότι θέλει ιδέες για την μεγιστοποίηση της ευελιξίας και την ελαχιστοποίηση των απωλειών κινητικής ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο επιτρέποντας ταυτόχρονα την ελεγχόμενη πτήση σε υπερηχητικό περιβάλλον.

Όσοι καταβάλλουν προτάσεις θα μπορούν να αναλάβουν μια σειρά από ταχύτητες άνω των πέντε Mach και μια σειρά υψομέτρων έως και 50 χιλιόμετρα. Οι λύσεις θα πρέπει να έχουν εφαρμογή σε μικρούς πυραύλους αναχαίτισης, όπως βλήματα μικρότερα από ένα μέτρο ή μεγαλύτερα των 5 μέτρων.

Αυτό ακούγεται αρκετά απλό, αλλά δεν είναι. Σκεφτείτε έναν υπερηχητικό πύραυλο μέσα από την ατμόσφαιρα με ταχύτητα άνω των 5 Mach και μετά συνδυάστε το με έναν πύραυλο αναχαίτισης στην ίδια ταχύτητα. Το να είναι αποτελεσματικό και ακριβής είναι μια τεράστια πρόκληση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ΥΠΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει εκτενώς σε τεχνολογίες για σταυροειδή συστήματα εκτροπής, τα οποία είναι προωθητές που επιτρέπουν στον πύραυλο να εκτελεί ελιγμούς, κάτι που η ΥΠΑ δεν επιθυμεί.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι μια ανεπιθύμητη αλλαγή για την αμερικανική πυραυλική άμυνα, η οποία επικεντρώθηκε στον Ψυχρό Πόλεμο, έπειτα στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) και τώρα στα βαλλιστικά βλήματα στο επίπεδο του θεάτρου επιχειρήσεων.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ανεβαίνουν και ταξιδεύουν στο διάστημα προτού απελευθερώσουν τις κεφαλές τους για να βυθιστούν στην ατμόσφαιρα με ταχύτητες 23 Mach, πράγμα που καθιστά το διάστημα το καλύτερο μέρος για να αναχαιτιστούν.

Ωστόσο, οι υπερηχητικοί πύραυλοι ταξιδεύουν σε υψηλές ταχύτητες μέσα στην ατμόσφαιρα και μπορούν να κάνουν ελιγμούς αποφυγής παρά να ακολουθήσουν μια άκαμπτη βαλλιστική τροχιά καθώς κατεβαίνουν.

Η ΥΠΑ ζήτησε 120,4 εκατομμύρια δολάρια το 2019 για την άμυνα εναντίον υπερηχητικών όπλων, ενώ έχει αναγνωρίσει ανοιχτά ότι οι σημερινοί πύραυλοι αναχαίτισης δεν έχουν σχεδιαστεί για να διασταυρώνονται με υπερηχητικούς πυραύλους ελιγμών και ότι θέλει να τις βελτιστοποιήσει για το σκοπό αυτό.

Αυτό εγείρει το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον οι υπερηχητικοί πύραυλοι αναχαίτισης θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τον διεθνή έλεγχο των εξοπλισμών και να πυροδοτήσουν μια κούρσα εξοπλισμών. Κάποιοι πιστεύουν ότι τέτοιοι πύραυλοι που θα στοχεύουν μη στρατιωτικά βλήματα, θα είναι αποδεκτοί.

Το σύστημα THAAD των ΗΠΑ είναι ήδη αρκετά αποτελεσματικό έναντι των βαλλιστικών βλημάτων μικρής και μεσαίας εμβέλειας τα οποία κινούνται ταχύτερα από τα υπερηχητικά όπλα του ίδιου βεληνεκούς.

Αλλά οι υπερηχητικοί πύραυλοι αναχαίτισης που απευθύνονται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους αποτελούν διαφορετικό θέμα, καθώς θα αποσταθεροποιούσαν το συσχετισμό ισχύος απειλώντας τις ικανότητες της Ρωσίας και της Κίνας για δεύτερο πλήγμα, αν και ειδικοί πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων προσελκύει ιδέες για το αμυντικό της σύστημα Glide Breaker ενάντια σε υπερηχητικά συστήματα και το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της αμυντικής ικανότητας των ΗΠΑ κατά των υπερηχητικών πυραύλων και του συνόλου των υπερηχητικών απειλών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.