Ουγγαρία: Μειώθηκε η ποινή Συροκύπριου πρόσφυγα καταδικασμένου για εξέγερση στα σύνορα

Ουγγαρία: Μειώθηκε η ποινή Συροκύπριου πρόσφυγα καταδικασμένου για εξέγερση στα σύνορα

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδίκασε σήμερα έναν Συρο-κύπριο άνδρα ουγγρικό δικαστήριο, για διέλευση των συνόρων στο πλαίσιο εξέγερσης στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, σε μια πολύκροτη υπόθεση που έχει προκαλέσει επικρίσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Άχμεντ Χάμεντ, 41 ετών, που είναι κάτοικος Κύπρου εδώ και περίπου δέκα χρόνια, ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα μεταναστών που πέρασε τα σύνορα από τη Σερβία στην Ουγγαρία στις 16 Σεπτεμβρίου πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς προτού εκατοντάδες μετανάστες ανοίξουν διά της βίας τη συνοριακή πύλη με την αστυνομία να εκτοξεύει κανόνια νερού και δακρυγόνα.

Όπως λέει, άφησε τη σύζυγο και τις δύο κόρες του τον Αύγουστο του 2015 για να πάει να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και άλλα έξι μέλη της οικογένειάς του να φύγουν από τη Συρία με προορισμό την Ευρώπη. Ένα μήνα αργότερα όλοι εγκλωβίστηκαν από το κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η Βουδαπέστη.

Καταδικάστηκε αρχικά τον Μάρτιο σε κάθειρξη επτά ετών για παράνομη διέλευση των συνόρων και ως συνένοχος σε «τρομοκρατική ενέργεια», όπως τη χαρακτήρισε η αστυνομία, στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στα σύνορα.

Η σημερινή τελική απόφαση για την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει επικρίσεις για τη σκληροπυρηνική πολιτική της Ουγγαρίας απέναντι στη μετανάστευση μουσουλμάνων στην Ευρώπη, μείωσε την ποινή στα πέντε χρόνια.

Η υπόθεση του Χάμεντ περιλαμβανόταν σε μια έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, που κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με μια χωρίς προηγούμενο απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταδικάσει την Ουγγαρία για περιφρόνηση των κανόνων της ΕΕ για τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα και κατά της διαφθοράς.

Η άκαμπτη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν εναντίον της μετανάστευσης έχει φέρει την Ουγγαρία απέναντι στη Γερμανία και τη Γαλλία, εταίρους της στην ΕΕ. Εκτός από την κατασκευή ενός σιδερένιου φράχτη στα νότια σύνορά της, η Ουγγαρία έχει σκληρύνει τους νόμους για τη μετανάστευση και έχει επιβάλει περιορισμούς σε μη κυβερνητικές οργανώσεις τις οποίες ο Ορμπάν κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την παράνομη μετανάστευση.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία θεωρεί πως η χρήση του όρου τρομοκρατία στην υπόθεση του Χάμεντ από τις ουγγρικές αρχές ήταν υπερβολική. Την Τρίτη (προχθές) υπέβαλε αναφορά (petition) στο ουγγρικό υπουργείο Δικαιοσύνης καλώντας για την απελευθέρωση του Χάμεντ.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο όρος τρομοκρατία είναι εφαρμόσιμος καθώς ο Χάμεντ και άλλοι ενήργησαν σε συμφωνία προκειμένου να ανοίξουν διά της βίας τα σύνορα.

Η τελική απόφαση ελάφρυνε την ετυμηγορία επταετούς κάθειρξης που εκδόθηκε τον Μάρτιο καθώς το δικαστήριο έλαβε υπόψη του νέες ελαφρυντικές περιστάσεις στην υπόθεση, δήλωσε ο δικαστής Έρικ Μεζολάκι σε μια αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους.

«Ο αντικειμενικός σκοπός της τιμωρίας είναι να αποτρέψει είτε τον κατηγορούμενο είτε οποιονδήποτε άλλον από το να διαπράξουν ένα έγκλημα», είπε ο Μεζολάκι. «Η ανταπόδοση δεν εμπίπτει στην εμβέλεια της τιμωρίας».

Το δικαστήριο θεώρησε πως το γεγονός ότι ο Χάμεντ δεν μιλά ουγγρικά, και πως έχει χωριστεί από την οικογένειά του, συνιστούν ελαφρυντικές περιστάσεις καθώς και το γεγονός ότι παρέμεινε κρατούμενος για περισσότερα από τρία χρόνια, είπε ο δικαστής.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να παραμείνει στη φυλακή δύο χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε πως η απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο τον Μάρτιο εγείρει «το θέμα της κατάλληλης εφαρμογής των νόμων εναντίον της τρομοκρατίας στην Ουγγαρία, καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.