ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το Ριάντ εξαφανίζει αντιφρονούντες καλώντας τους στα διάφορα προξενεία

Το Ριάντ εξαφανίζει αντιφρονούντες καλώντας τους στα διάφορα προξενεία

Στον ισχυρισμό ότι τέλη Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν το θρίλερ Κασόγκι, οργανώθηκε απαγωγή και δολοφονία του από το καθεστώς του Ριάντ, προχώρησε απόψε Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο αντιφρονών πρίγκιπας Χάλεντ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Γερμανία, είπε ότι οργανώθηκε μια “συνωμοτική” συνάντηση σε ξενοδοχείο Καΐρου, a la Κασόγκι.

Εκεί, υπάλληλοι της σαουδαραβικής πρεσβείας πήγαν έχοντας επιταγή ύψους “πολλών εκατομμυρίων”, όπως υποστηρίζει, και συναντήθηκαν με έναν συγγενή του και του έκαναν μια πρόταση.

Όπως λέει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ:

«Tου είπαν ότι ήθελαν να με βοηθήσουν επειδή δεν έχω άλλα χρήματα.

Tο μόνο που θα χρειαζόταν θα να πάω στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο για να παραλάβω την επιταγή.

Όμως ήξερα ότι ήταν παγίδα».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης εξαφανίστηκε ο αντιφρονών δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.

Λίγο μετά το μεσημέρι, ο Κασόγκι, που ζούσε μόνιμα στην Ουάσινγκτον, πήγε να παραλάβει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικά του.

Ο πρίγκιπας Χάλεντ είναι βέβαιος ότι θα είχε την ίδια τύχη αν είχε μπει στον πειρασμό να πάει στο Κάιρο.

«Θα με είχαν σκοτώσει με απάνθρωπο τρόπο για να εκφοβίσουν τους άλλους», είπε ο 41χρονος πρίγκιπας ο οποίος ζει μόνιμα στη Γερμανία από το 2004 και έχει λάβει τη γερμανική υπηκοότητα.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι έφερε στην επικαιρότητα τον τρόπο με τον οποίο το βασίλειο αντιμετωπίζει τους αντιφρονούντες.

Σύμφωνα με παρατηρητές, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, στις αρχές του 2015, η καταστολή έχει ενταθεί. Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία είναι σήμερα ο γιος του, Μοχάμεντ.

Ανοίγει η γη και καταπίνει τους αντιφρονούντες

Το BBC έχει καταγράψει τρεις περιπτώσεις “εξαφάνισης” πριγκίπων που ζούσαν στο εξωτερικό και ασκούσαν κριτική στη βασιλική οικογένεια. Ο πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Τούρκι εξαφανίστηκε όταν έφυγε από το Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2016, για να επισκεφθεί τον πατέρα του στο Κάιρο. Το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας του παρείχε ένα ιδιωτικό τζετ που όμως, αντί να τον μεταφέρει στο Κάιρο, τον πήγε στο Ριάντ.

Άλλοι δύο πρίγκιπες, ο Τούρκι μπιν Μπάνταρ και ο Σαούντ μπιν Σαΐφ αλ Νασρ, έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν ενδείξεις απαγωγής, σύμφωνα πάντα με το BBC.

Ο πρίγκιπας Χάλεντ πιστεύει ότι και ο ίδιος βρίσκεται ψηλά στη λίστα των στόχων της Σαουδικής Αραβίας. Υποστηρίζει ότι έπεσε σε δυσμένεια στη χώρα του όταν κατηγόρησε για διαφθορά τον νυν βασιλιά Σαλμάν – την εποχή που ήταν ακόμη εμίρης του Ριάντ. Ο νεαρός πρίγκιπας, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στο Κάιρο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.