Βρετανία: Αποκαλύψεις για μυστική συμφωνία με τη Σ.Αραβία για βοήθεια στις επιχειρήσεις στην Υεμένη

Βρετανία: Αποκαλύψεις για μυστική συμφωνία με τη Σ.Αραβία για βοήθεια στις επιχειρήσεις στην Υεμένη

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Βρετανία από την αποκάλυψη ότι πιλότοι της RAF, εκπαιδεύουν εδώ και χρόνια τα πλήρωμα των μαχητικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο μιας μυστικής συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

H Daily Mail αναφέρει ότι 111 στελέχη της Βρετανικής ΠΑ, έχουν αποσπασθεί στον βρετανικό κολοσσό της αμυντικής βιομηχανίας την εταιρία BAE Systems προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους πιλότους της Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων και 21 που στάλθηκαν κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.

Το 2015, 34 μέλη της RAF στάλθηκαν εκεί, με άλλους 30 το επόμενο έτος και ακόμα 26 το 2017, προσθέτει το δημοσίευμα.

“Το προσωπικό αυτό ήταν αποσπασμένο στη ΒΑΕ Systems για να παρέχει εκπαίδευση στα αεροσκάφη της Βασιλικής Σαουδικής Αεροπορίας και τεχνική υποστήριξη αεροσκαφών”, ανέφερε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Guto Bebb σε γραπτή δήλωση του.

Επιπλέον, υψηλόβαθμοι Βρετανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στα κέντρα επιχειρήσεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να τους παρέχουν βοήθεια στις επιχειρήσεις στην Υεμένη από το 2015.

Ωστόσο, η BAE έχει αρνηθεί ότι συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ορισμένοι αξιωματικοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκπαιδεύσει τους Σαουδάραβες σε εξελιγμένες τεχνικές στόχευσης και, σύμφωνα με το Ριάντ, έχουν πρόσβαση στον “κατάλογο των στόχων”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, “Όλοι οι στρατιωτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σαουδική Αραβία βρίσκονται υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουμε μια συνεχή και ευρεία σχέση αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, η οποία περιλαμβάνει την παροχή εκπαίδευσης και συμβουλών και καθοδήγησης».

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία παροχής βοήθειας αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.