Ανάλυση: Τι σημαίνει για τις σχέσεις ΗΠΑ-Σ. Αραβίας η δολοφονία Κασόγκι

Ανάλυση: Τι σημαίνει για τις σχέσεις ΗΠΑ-Σ. Αραβίας η δολοφονία Κασόγκι

Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι εντός του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις με διπλωματικές και κυρίως επικοινωνιακές προεκτάσεις, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Μιχάλη Κοντό.

Ο κ. Κοντός, ερωτηθείς από το SigmaLive, κατά πόσο το γεγονός αυτό αναμένεται να διαταράξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία σημείωσε ότι: «Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι πως παραδοσιακά το Αμερικανικό Κογκρέσο πιέζει πολύ τις Αμερικανικές κυβερνήσεις πάνω σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Κοντός, ένεκα και των διαστάσεων που προσέλαβε η εν λόγω υπόθεση είναι πολύ πιθανόν ο πρόεδρος Τραμπ να δεχτεί πιέσεις από το Αμερικανικό Κογκρέσο για να ερευνήσει περισσότερο την υπόθεση.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι αυτή την περίοδο διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές όπου οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να ελέγξουν το Κογκρέσο, τότε είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση Κασόγκι ως ένα εργαλείο πάνω στον πρόεδρο Τραμπ», σημείωσε.

Εξάλλου, ο κ. Κοντός, χαρακτήρισε την υπόθεση Κασόγκι ως ένα ζήτημα με περισσότερο επικοινωνιακές προεκτάσεις παρά ως μια υπόθεση που μπορεί να επηρεάσει τα συγκλίνοντα συμφέροντα των χωρών.

Ωστόσο, ο ίδιος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια «πρόσκαιρη» και «εσκεμμένη», όπως είπε, υποβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών, όχι όμως την στρατηγική μετατόπιση τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι τον αφήνει ικανοποιημένο η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία σε σχέση με τον θάνατο του Κασόγκι, στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολης.

Παρόλα αυτά, την άποψη Τραμπ δεν φαίνεται να συμμερίζεται η διευθύντρια της Washington Post η οποία απάντησε με μια βρισιά στην εξήγηση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Με δυσπιστία επίσης αντιμετωπίζουν Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου.

Την ίδια ώρα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν να μην γίνει κανένας συμβιβασμός με τους ισχυρισμούς που προβάλει η Σαουδική Αραβία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: SigmaLive

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.